Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: O Assad απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την εξουσία για να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Reuters: O Assad απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την εξουσία για να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες
H αντιπολίτευση κατηγορεί από την πλευρά της τη Δαμασκό ότι επιδιώκει να σταματήσει τις συνομιλίες πριν καν αρχίσουν
Η κυβέρνηση της Συρίας απέκλεισε το Σάββατο 12 Μαρτίου οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα της προεδρίας ή των προεδρικών εκλογών από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, όπως μεταδίδει το Reuters.
H αντιπολίτευση κατηγορεί από την πλευρά της τη Δαμασκό ότι επιδιώκει να σταματήσει τις συνομιλίες πριν καν αρχίσουν και υπονομεύει τις προσπάθειες των διπλωματών που έχουν πολλές προκλήσεις μπροστά τους για να εδραιώσουν την κατάπαυση του πυρός η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 28 Φεβρουαρίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών Walid al-Moualem επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της κυβέρνησης στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά ξεκαθάρισε ότι «η αντιπολίτευση δεν θα πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις ότι θα πάρει στη Γενεύη την εξουσία που έχασε στα πεδία των μαχών».
Άσκησε επίσης κριτική στον απεσταλμένο του ΟΗΕ Staffan de Mistura γιατί έσπευσε να προκαθορίσει την ατζέντα των συνομιλιών και να προεξοφλήσει ότι οι προεδρικές εκλογές στη Συρία θα γίνουν σε 18 μήνες.
«Η κυβέρνηση θα απορρίψει οποιαδήποτε προσπάθεια να μπει κάτι τέτοιο στην ατζέντα» είπε ο Moualem σε τηλεοπτική συνέντευξη.
«Δεν θα μιλήσουμε με κανέναν, που θα αρχίσει την κουβέντα γύρω από την προεδρία και αν έχουν τέτοιες σκέψεις τους συνιστώ να μην έρθουν στις διαπραγματεύσεις» ανέφερε ο Moualem απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
Οι συνομιλίες θα συμπέσουν με την πέμπτη επέτειο του πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 250 χιλιάδες ανθρώπους και έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, ενώ επέτρεψε και την επέκταση του Ισλαμικού Κράτους.
Είναι και η πρώτη διπλωματική προσπάθεια από την εμπλοκή της Ρωσίας στο πλευρό του Assad τον Σεπτέμβριο του 2015.
Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία έχει γίνει σεβαστή, αν και οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε ορισμένα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων και των συνόρων με την Τουρκία.
Η αντιπολίτευση επιβεβαίωσε κι αυτή από την πλευρά της την παρουσία της στις συνομιλίες και έχει μία ατζέντα που εστιάζει σε νέο σύνταγμα και εκλογές.
Στοχεύει σε ένα μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα με εκτελεστικές εξουσίες έτσι ώστε να μπει ένα τέλος στις συγκρούσεις και οι βάσεις για να γίνουν εκλογές σε 18 μήνες.
Ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης της αντιπολίτευσης Μοhamad Alloush ανέφερε ότι προσέρχεται στη Γενεύη για να μιλήσει για ένα μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα χωρίς τον Assad.
Ένα άλλο μέλος της αντιπολίτευσης ο Monzer Makhοus κατηγόρησε τον Moualem ότι «βάζει καρφιά στο φέρετρο στη Γενεύη».
O Moualem υποστήριξε από την πλευρά του ότι η αντιπολίτευση ήταν αυτή που απέρριψε το ενδεχόμενο μίας εθνικής ενωμένης κυβέρνησης.
Το κουρδικό κόμμα PYD αποκλείστηκε, εξάλλου, από τις συνομιλίες λόγω Τουρκίας που το βλέπει σαν ένα παρακλάδι του PKK.
Ο Moualem κατηγόρησε τον συριακό στρατό και τους Κούρδους ότι υπηρετούν την ιδέα του φεντεραλισμού, που βλέπει και η Ρωσία ως μία προοπτική για την επόμενη μέρα στη Συρία.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατέγραψε, εξάλλου, 10 παραβιάσεις της εκεχειρίας τις τελευταίες 24 ώρες.
Οι αντάρτες της Συρίας κατέρριψαν ένα αεροπλάνο στα δυτικά της χώρας, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν το έπληξαν με πύραυλο ή, αντιαεροπορικά πυρά.
Πρόσφατα είχαν καταρρίψει και συριακά αεροπλάνα με αντιαεροπορικά πυρά και είχαν ζητήσει να προμηθευτούν κι άλλους αντιαεροπορικούς πυραύλους για να αντιμετωπίσουν τα αεροπλάνα της Συρίας και της Ρωσίας.
Το γεγονός ότι δεν τα έχουν παραλάβει, προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία μήπως κατέληξαν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης