Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borisov (πρωθ. Βουλγαρίας): Να ισχύσει και για τη Βουλγαρία η συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων στην Τουρκία

Borisov (πρωθ. Βουλγαρίας): Να ισχύσει και για τη Βουλγαρία η συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων στην Τουρκία

Με επιστολή στον Donald Tusk ζητά να ενταχθεί και η χώρα του εκτός από την Ελλάδα στη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας


Με επιστολή στον Donald Tusk ζητά να ενταχθεί και η χώρα του εκτός από την Ελλάδα στη συμφωνία επανεισδοχής χωρίς να αποσαφηνίζει πώς θα αντιδράσει αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά του

Να ισχύσει και για την Βουλγαρία η συμφωνία για την επανεισδοχή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία που διαπραγματεύεται η ΕΕ και αφορά κυρίως την Ελλάδα ζήτησε με επίσημη επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borisov, επικαλούμενο το γεγονός ότι και η Βουλγαρία έχει κοινά χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η επιστολή φέρει χθεσινή ημερομηνία, δηλαδή της 10ης Μαρτίου 2016 και κοινοποιήθηκε επίσης στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz αλλά και σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ειδικότερα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι δεν προτίθεται να δεχτεί τη συγκεκριμένη συμφωνία που αφορά μόνο την Ελλάδα γιατί αυτό σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν άλλοι διάδρομοι εισόδου προσφύγων - μεταναστών προς την Ευρώπη δια μέσου της χώρας του.
Για τον λόγο αυτό, ζητάει να διευρυνθεί η συμφωνία και να περιλαμβάνει και τη χώρα του.
Δηλαδή να γίνεται επανεισδοχή στην Τουρκία των προσφύγων που από τουρκικό έδαφος θα περνούν στη Βουλγαρία, είτε μέσω των χερσαίων συνόρων, είτε μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Με άλλα λόγια, θέλει μαζί με το Αιγαίο να συμπεριληφθούν στη συμφωνία η Μαύρη Θάλασσα και τα χερσαία σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία.
Όσον αφορά στην κατάργηση της αναγκαιότητας χορήγησης βίζας προς τους Τούρκους υπηκόους που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ, αίτημα που έχει θέσει η Άγκυρα, ο Boyko Borisov υποστηρίζει ότι πρώτα θα πρέπει η Τουρκία να αποδείξει ότι τηρεί τη συμφωνία επανεισδοχής και ότι πληροί όλα τα απαραίτητα κριτήρια που θέτει η ΕΕ και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία κατάργησης της βίζας.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δεν αναφέρει σε κανένα σημείο της επιστολής του πως προτίθεται ν' αντιδράσει σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημά του, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει ν' αποκλείεται το ενδεχόμενο η Σόφια να κάνει χρήση ακόμη και του δικαιώματος veto που διαθέτει.
Η επιστολή Borisov εκτιμάται ότι περιπλέκει περαιτέρω την ήδη δύσκολη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης και της 18ης Μαρτίου όπου στόχος είναι να καταληχθεί και να «σφραγιστεί» η συμφωνία ΕΕ - τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης