Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Ο M. Draghi έβγαλε το «μπαζούκας» του και… πυροβόλησε τρεις φορές

Business Insider: Ο M. Draghi έβγαλε το «μπαζούκας» του και… πυροβόλησε τρεις φορές
Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σημειώνουν ράλι ανόδου μετά τις ανακοινώσεις
Ότι ο Mario Draghi έβγαλε το νομισματικό… «μπαζούκας» του ενάντια στον χαμηλό πληθωρισμό, που επιμένει στην Ευρωζώνη.
Στη συνέχεια πυροβόλησε τρεις φορές.
Αυτά αναφέρει σε δημοσίευμά του, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το αμερικανικό Business Insider, επισημαίνοντας πως η ΕΚΤ μείωσε σήμερα, Πέμπτη 10/3, όλα τα βασικά της επιτόκια, με το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται σε -0,4%, ενώ αύξησε και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, εντάσσοντας σε αυτό και τα εταιρικά ομόλογα.
Οι τράπεζες, ωστόσο, έχουν «αποκηρύξει» την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, διότι “τρώει” ένα μέρος της παραδοσιακής επιχειρηματικής τους - το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο - το οποίο βασίζεται στη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και των λιανικών τραπεζών.
Όμως, σημειώνει το Business Insider, στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, βαθιά θαμμένη, βρίσκεται μια φράση-σανίδα σωτηρίας για τις τράπεζες .
Ειδικότερα, η φράση κλειδί είναι η ακόλουθη:
«Μια νέα σειρά τεσσάρων στοχευόμενων ενεργειών μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙ), η καθεμία με διάρκεια τεσσάρων ετών, θα ξεκινήσει, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2016.
Οι όροι δανεισμού σε αυτές τις ενέργειες μπορεί να είναι τόσο χαμηλά όσο και το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων».
Έτσι, ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να πληρώσουν για να αφήσουν χρήματα με την ΕΚΤ, η ΕΚΤ θα πρέπει, επίσης, να καταβάλλει χρήματα στις τράπεζες για να δανειστούν, δυνητικά ακυρώνοντας την επιβάρυνση από τα αρνητικά επιτόκια.
Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σημειώνουν ράλι ανόδου μετά τις ανακοινώσεις.
Ενδεικτικά, η Deutsche Bank, βρέθηκε στο +5,34% μετά την ανακοίνωση: 

DB March 10

www.bankingnews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης