Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Η ΕΚΤ ανησυχεί για τον αντίκτυπο του Brexit - Συζητά με τις τράπεζες για να αξιολογήσει τον κίνδυνο

Handelsblatt: Η ΕΚΤ ανησυχεί για τον αντίκτυπο του Brexit - Συζητά με τις τράπεζες για να αξιολογήσει τον κίνδυνο
Κεντρικός τραπεζίτης περιγράφει το Brexit ως «τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα φέτος»
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σοβαρές ανησυχίες για τον αντίκτυπο της βρετανικής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης και για αυτό εξετάζει σιωπηρά τις τράπεζες, που βρίσκονται υπό την εποπτεία της, για να αξιολογήσει τους κινδύνους, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η έγκριτη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας Handelsblatt.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή από το περιβάλλον της ΕΚΤ, οι πιθανές συνέπειες ενός Brexit για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και μεμονωμένα τις τράπεζες έχουν αναδειχθεί σε κορυφαία ανησυχία των εποπτικών αρχών, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.
Κεντρικός τραπεζίτης, που μίλησε ανώνυμα στη Handelsblatt, περιγράφει το Brexit ως «τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα φέτος».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν έχει λάβει επίσημα θέση υπέρ ή κατά της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελεί και το ερώτημα δημοψηφίσματος, που θα διεξαχθεί στη Βρετανία την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016.
Ωστόσο, με στόχο να αποφευχθούν οι όποιες αρνητικές εκπλήξεις, οι εποπτικές αρχές έχουν ήδη πραγματοποιήσει συνομιλίες με έναν αριθμό από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, ρωτώντας τους σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την επιχείρησή τους, από το Brexit, αλλά και το πόσο καλά προετοιμασμένες είναι για το ενδεχόμενο αυτό.
Στις αρχικές ερωτήσεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με κορυφαίους τραπεζίτες, που επικαλείται η Handelsblatt, συμπεριλαμβάνονταν και το αν τα συστήματα εμπορικών συναλλαγών νομισμάτων είναι κατάλληλα εξοπλισμένα για να διαχειριστούν την ακραία αστάθεια, που μπορεί να προκαλέσει ένα αποτέλεσμα υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε..
Ακόμα ένα θέμα είναι οι πιθανές απώλειες, που θα προκύψουν από δάνεια σε ξένο νόμισμα ή συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων.
«Τις επόμενες εβδομάδες, οι σχετικές εποπτικές αρχές θα έχουν περισσότερες λεπτομερείς συζητήσεις με τις τράπεζες, ενώ σχεδιάζουν να φέρουν το θέμα στο προσκήνιο», είπε εμπιστευτικά πηγή της Handelsblatt.
Ο Andreas Dombret, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα, ότι οι εποπτικές αρχές βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τις τράπεζες για το ζήτημα της Βρετανίας.
«Θα ήταν χειρότερο, αν ένας επόπτης δεν λάμβανε υπόψη όλα τα ζήτημα», είπε ο Dombret, ενώ, με τη σειρά του, τόνισε ότι το Brexit αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
«Αν με ρωτάτε στο πλαίσιο ενός σοκ για το σύστημα, θα έλεγα ότι το πιθανό Brexit είναι πολύ επικίνδυνο», υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης