Τελευταία Νέα
Διεθνή

Verhofstadt: Προβληματική η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία που δεν εφαρμόζει τα πρωτόκολλα της Γενεύης

tags :
Verhofstadt: Προβληματική η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία που δεν εφαρμόζει τα πρωτόκολλα της Γενεύης
«Εξάγουμε τα προβλήματά μας και δίνουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στην Τουρκία»" δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων
Για προβληματική συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας μίλησε σήμερα Τετάρτη 9 Μαρτίου, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Guy Verhofstadt.
Παράλληλα, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Verhofstadt τόνισε ότι «εξάγουμε τα προβλήματά μας και δίνουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στην Τουρκία».
Αναλυτικότερα, σχολιάζοντας τη συμφωνία που συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, ο Guy Verhofstadt σημείωσε ότι «πρόκειται για μια προβληματική συμφωνία γιατί μιλάει για συλλογική απώθηση ατόμων, κάτι που απαγορεύεται από τη Σύμβαση της Γενεύης.
Με βάση την ανταλλαγή 1:1, δηλαδή την μετεγκατάσταση ενός Σύρου από την Τουρκία προς την Ε.Ε. για κάθε μετανάστη που η Τουρκία θα δέχεται πίσω, η Ευρώπη μπλοκάρει την συλλογική είσοδο των Σύρων και άλλων ατόμων στην Ε.Ε., για τα οποία τελικά θα αποφασίζει η Τουρκία.
Προφανώς οι Αφγανοί ή οι Κούρδοι, που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, δεν θα γίνουν δεκτοί στο εν λόγω πρόγραμμα», υπογράμμισε.
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στάθηκε στο ότι η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει ορισμένα πρωτόκολλα της Σύμβασης της Γενεύης.
«Δεν δίνει πολιτικό άσυλο στους Σύρους, αλλά μόνο σε πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ακόμη», συνέχισε, «η Τουρκία δεν παρέχει άσυλο σε θύματα εσωτερικών συρράξεων, όπως στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Είναι επομένως προβληματικό να αναθέτουμε σε μια χώρα που δεν έχει δεχθεί πλήρως τα πρωτόκολλα της Γενεύης, να κάνει τη δουλειά στη θέση μας», τόνισε.
«Είναι πάρα πολύ προβληματική αυτή η συμφωνία» επανέλαβε, εκφράζοντας παράλληλα την αμφιβολία του ότι έτσι θα παταχθούν οι διακινητές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης