Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Παρά το πολιτικό χάος στην Ιρλανδία, οι επενδυτές δεν φαίνεται να ανησυχούν

Bloomberg: Παρά το πολιτικό χάος στην Ιρλανδία, οι επενδυτές δεν φαίνεται να ανησυχούν
Αύριο συνεδριάζει το ιρλανδικό κοινοβούλιο, όμως κανείς επικεφαλής κόμματος δεν έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία
Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου στην Ιρλανδία, η Ιρλανδία έχει εισέλθει σε πολιτική αστάθεια, καθώς κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Η αβεβαιότητα αυτή αναμένεται να ενταθεί αύριο, Πέμπτη, όταν θα συνέλθει το ιρλανδικό κοινοβούλιο προκειμένου να επιλεγεί ο επικεφαλής κόμματος της επόμενης κυβέρνησης, καθώς ούτε ο τέως πρωθυπουργός Enda Kenny ούτε άλλος πολιτικός αντίπαλός του έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία.
Μετά το παρόμοιο άκαρπο εκλογικό αποτέλεσμα σε Πορτογαλία και Ισπανία προς το τέλος του 2015, αυτού του είδους την αναταραχή είχε καλέσει τους ιρλανδούς ψηφοφόρους να αποφύγουν ο πρωθυπουργός Kenny.
Ωστόσο, το δανειοδοτικό κόστος της Ιρλανδίας έχει υποχωρήσει μετά τις εκλογές, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι το κόμμα του πρωθυπουργού Kenny, Fine Gael. Τελικός θα προχωρήσει σε έναν μεγάλο συνασπισμό με τον παραδοσιακό του αντίπαλο, το Fianna Fail, αφήνοντας εκτός του κόμμα Sinn Fein που αντιτίθεται στη λιτότητα.

Τα αποτελέσματα των ιρλανδικών εκλογών
Μόνον τα Fine Gael και Fianna Fail φαίνεται να έχουν τον αριθμό των εδρών για μια σταθερή κυβέρνηση


«Η αγορά δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την ακριβή φύση του κυβερνητικού συνασπισμού ή πόσο διάστημα σε λογικά πλαίσια θα απαιτηθεί για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», σημειώνει ο Eoin Fahy, επικεφαλής οικονομολόγος στην Kleinwort Benson Investors στο Δουβλίνο.
«Το βασικό ζήτημα είναι ότι η προοπτική ενός συνασπισμού Fianna Fail – Sinn Fein φαίνεται τώρα σχεδόν απίθανη», επισημαίνει.

Δημοπρασία ομολόγων

Εν τω μεταξύ, την ώρα που αύριο θα συνεδριάζει το ιρλανδικό κοινοβούλιο, θα πραγματοποιηθεί δημοπρασίας εξάμηνων εντόκων γραμματίων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, η πρώτη μετά τις εκλογές.
Όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές δεν ανησυχούν.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιρλανδίας υποχώρησε κατά 0,85% την Τρίτη, στις 71 μονάδες βάσης έναντι των 83 μονάδων μόλις πριν από τις εκλογές.
Στις 3 Μαρτίου, η απόδοση στα 5ετή ομόλογα της χώρας υποχώρησε υπό του μηδενός για πρώτη φορά.



Πάντως, όπως σημειώνεται, ο Kenny είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει την ψήφο για να γίνει πρωθυπουργός αύριο, Πέμπτη, όπως και ο επικεφαλής του Fianna Fail, Micheal Martin.
Μόνον τότε μπορούν να λάβουν χώρα σοβαρές συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μια διαδικασία που θα μπορούσε να κρατήσει 2 μήνες.
Τα δύο κόμματα ελέγχουν συνδυαστικά 94 έδρες από τις συνολικά 158, ενώ το Sinn Fein ελέγχει 23.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης