Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως πληθωρισμό και τα αρνητικά επιτόκια δεν βοηθούν στην ανάπτυξη

WSJ: Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως πληθωρισμό και τα αρνητικά επιτόκια δεν βοηθούν  στην ανάπτυξη
Αν η Ευρώπη δεν βρει τρόπο να προκαλέσει πληθωρισμό, δεν θα καταφέρει να βρει διέξοδο στο άχθος του συσσωρευμένου χρέους της
Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες τα αντιπαθούν, οι δανειζόμενοι βλέπουν μικρό ή καθόλου όφελος από αυτά, ενώ οι αποταμιευτές και οι συνταξιούχοι φοβούνται ότι μειώνει την αξία των χρημάτων τους: Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων είναι τόσο αντιδημοτική, όσο και μυστηριώδης.
Αυτό σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), επισημαίνοντας ότι αν και την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται ευρέως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τα ήδη αρνητικά της επιτόκια, ουδείς γνωρίζει ακριβώς στην πραγματικότητα με ποιόν τρόπο αυτό θα βοηθήσει την υφιστάμενη κατάσταση στην οικονομία της ευρωζώνης.
Υποτίθεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα τονωθεί από το τρέχον αρνητικό επίπεδό του -0,2%, εγγύτερα προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο σταθερότητας των τιμών περί του 2%.
Σύμφωνα με την WSJ, ο χαμηλός πληθωρισμός - ιδιαίτερα όταν επιμένει - σημαίνει ότι τα χρέη δεν χάνουν την αξία τους με την ταχύτητα που αρχικά υπολόγιζαν οι κάτοχοί τους, γεγονός που τους οδηγεί να τηρήσουν μεγαλύτερο απόθεμα πόρων για την αποπληρωμή τους, επιβραδύνοντας την οικονομική ανάπτυξη.
Τα αρνητικά επιτόκια, μεταξύ άλλων επηρεάζουν αρνητικά την τραπεζική κερδοφορία, καθώς οι τράπεζες δεν φαίνονται διατεθειμένες να χρεώσουν αρνητικά επιτόκια στους πελάτες τους.
Η τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης μέσω δημοσιονομικών δαπανών είναι εξαιρετικά δύσκολη σήμερα λόγω της γερμανικής αντίστασης σε αυτό, ενώ τα αρνητικά επιτόκια ενδέχεται να αναβάλλουν βραχυπρόθεσμα την αναγκαιότητα λήψης αντίστοιχων μέτρων, λόγω της μείωσης του κόστους δανεισμού των χωρών-μελών της Ε.Ε..
Η εφημερίδα τονίζει ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν βοηθούν την ασθμαίνουσα οικονομία της Ευρώπης, όμως δεν αποκλείεται να ωθήσουν τους καταναλωτές να ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος των μετρητών τους, αυξάνοντας την κυκλοφοριακή ταχύτητα του χρήματος, αλλά και δημιουργώντας πληθωριστικές προσδοκίες.
Η WSJ καταλήγει τονίζοντας, ότι αν η Ευρώπη δεν βρει τρόπο να προκαλέσει πληθωρισμό, δεν θα καταφέρει να βρει διέξοδο στο άχθος του συσσωρευμένου χρέους της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης