Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dijsselbloem: Υπάρχει κοινό έδαφος για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα - Ελπίζω σε μια θετική κατάληξη

tags :
Dijsselbloem: Υπάρχει κοινό έδαφος για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα - Ελπίζω σε μια θετική κατάληξη
«Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση κάνει όσα έχει υποσχεθεί και υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα θα κάνουμε ότι μπορούμε για το χρέος»
«Υπάρχει κοινό έδαφος για την επιστροφή της αποστολής των θεσμών στην Ελλάδα.
Ελπίζω σε μια θετική κατάληξη», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι θεσμοί ενδέχεται να επιστρέψουν ακόμα και αύριο.
Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων».
Ειδικότερα, ο κ. Dijsselbloem ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι «συζητήσαμε την τρέχουσα κατάσταση, την πρώτη αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος», ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι «χρειάζεται περισσότερη δουλειά αν επιθυμούμε να ολοκληρώσουμε αυτά που συμφωνήσαμε το καλοκαίρι».
Ακόμη, υπογράμμισε ότι «εφόσον η ελληνική κυβέρνηση κάνει όσα έχει υποσχεθεί και υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα θα κάνουμε ότι μπορούμε για το χρέος.
Υπάρχει κοινό συμφέρον για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος».
Στη συνέχεια, ο κ. Dijsselbloem αναφέρθηκε στην έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο, έπειτα από 3 χρόνια, σημειώνοντας τα εξής:
«Το πρόγραμμα για την Κύπρο ολοκληρώνεται.
Η κυπριακή πλευρά έχει κάνει μια καταπληκτική δουλειά.
Η χώρα θα βγει στις αγορές.
Πολλά συγχαρητήρια στην κυπριακή πλευρά για τη δουλειά που έκανε.
Η Κύπρος έχει μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».
Τέλος, ζήτησε από την Κομισιόν να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο των αναλύσεων της.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Dijsselbloem τόνισε ότι «από πλευράς του Eurogroup θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα από την Ελλάδα» και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει «να μιλήσουμε για μέτρα πιο εν τω βάθει».
«Η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει μία ελάφρυνση του χρέους και αυτός ο διάλογος θα πρέπει ν' αρχίσει σύντομα» σημείωσε επίσης.
Ο επικεφαλής του Eurogroup προσέθεσε και ότι χρειάζεται ένα πακέτο μέτρων κάνοντας λόγο καθαρά για ενδεχόμενο «πρόσθετων μέτρων» μέχρι το καλοκαίρι ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν σοβαρές προτάσεις για τις συντάξεις και το ασφαλιστικό.
Απαντώντας, δε, σε άλλη ερώτηση διευκρίνισε ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος σχετίζεται με την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί, και όχι με το χρέος.
Τόνισε ότι η συζήτηση αφορά στη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της Ελλάδας και προκειμένου να ταιριάξουν όλα τα κομμάτια σε αυτό το πάζλ είναι να επιταχυνθεί η αξιολόγηση ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να επισπευθεί και η συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας, αν και ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε κάποια συγκεκριμένη συζήτηση επί του θέματος αλλά υπάρχει ένας οδικός χάρτης για τις συζητήσεις.
Και υπογράμμισε, και πάλι, ότι όταν γίνουν τα γνωστά τα ακριβή δημοσιονομικά μέτρα στην Ελλάδα, τότε θα γίνει γνωστό αν είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση του χρέους,  προσθέτοντας ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να ανοίξει στο εγγύης μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης