Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής έκκληση της Ένωσης Τραπεζών Βαυαρίας στις τράπεζες-μέλη της να συσσωρεύουν μετρητά

Πρωτοφανής έκκληση της Ένωσης Τραπεζών Βαυαρίας στις τράπεζες-μέλη της να συσσωρεύουν μετρητά
Τα αρνητικά παρεμβατικά επιτόκια δεν παύουν να εκπλήσσουν διαρκώς με την ποικιλία των απρόβλεπτων συνεπειών που προκαλούν
Πρωτοφανή έκκληση συσσώρευσης φυσικών μετρητών - δηλαδή σωρούς από χαρτονομίσματα - έκανε στις τράπεζες-μέλη της η Ένωση Τραπεζών Βαυαρίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
Αυτό, φαντάζει εξαιρετικά αντιφατικό για μια εμπορική τράπεζα, η δουλειά της οποίας είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας μέσω της ορθολογικής και συνετής διαχείρισης των καταθέσεών της, όχι η αποταμίευση χαρτονομισμάτων.
Η καταγραφόμενη στρέβλωση πηγάζει από το αρνητικό παρεμβατικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων σε ευρώ που εφαρμόζει η ΕΚΤ, το οποίο στην πράξη σημαίνει την επιβολή χρηματικής «ποινής» στις τράπεζες που δεν επαναδιοχετεύουν τις καταθέσεις των πελατών τους σε δάνεια. Οποιαδήποτε δάνεια σε όποιους δανειολήπτες νά'ναι.
Βεβαίως, η παροχή δανείων απλά και μόνο για την αποφυγή της χρέωσης αρνητικού τόκου από την ΕΚΤ σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς το φθηνό χρήμα ενθαρρύνει την ανάληψη υπέρμετρων επενδυτικών κινδύνων.
Η «ανταρσία» της Ένωσης Τραπεζών Βαυαρίας να προτείνει στα μέλη της τη διακράτηση μη δανειοδοτημένων καταθέσεων στα χρηματοκιβώτιά τους, καταστρέφει τα σχέδια της ΕΚΤ για τόνωση της πιστωτικής επέκτασης και, στην πραγματικότητα, παρακάμπτει τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας του ευρώ.
Ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να προκύψει με τη συγκεκριμένη στρατηγική, είναι ο σημαντικός περιορισμός της φυσικής ρευστότητας της γερμανικής οικονομίας, καθώς τα χαρτονομίσματα στην ευρωζώνη υπολείπονται σημαντικά της συνολικής αξίας καταθέσεων.
Σε αυτήν την περίπτωση, η ΕΚΤ θα ερχόταν αντιμέτωπη με την ανάγκη να τυπώσει περισσότερα χαρτονομίσματα ή να επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης