Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Η ΕΚΤ «ξεμένει» από κρατικά ομόλογα που μπορεί να αγοράζει, λόγω των κανόνων της

WSJ: Η ΕΚΤ «ξεμένει» από κρατικά ομόλογα που μπορεί να αγοράζει, λόγω των κανόνων της
Η κατάργηση του περιορισμού στην ελάχιστη απόδοση των κρατικών ομολόγων που αγοράζει η ΕΚΤ θα απελευθέρωνε προς αγορά τίτλους αξίας 700 δισ. ευρώ
Τον δυσεπίλυτο γρίφο των «πολιτικά ορθών» ομολόγων που θα πρέπει να αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο πλαίσιο της αναμενόμενης διεύρυνσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί, προσπαθεί να λύσει ο πρόεδρός της, Mario Draghi, καθώς οι κανόνες της κεντρικής τράπεζας του ευρώ περιορίζουν τους τίτλους που μπορεί να αγοράσει.
Αυτό επισημαίνει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), που υπενθυμίζει ότι ο Draghi έχει σχεδόν προαναγγήλει αύξηση των μηνιαίων αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, στην προσπάθειά του να τονώσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη της ευρωζώνης.
Ως έχουν τα πράγματα σήμερα, η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα ευρωζώνης αξίας 60 δισ. ευρώ μηνιαίως στο πλαίσιο του προγράμματος 1,5 τρισ. ευρώ ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί, το οποίο εκτιμάται ευρέως ότι θα αυξηθεί περαιτέρω την ερχόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διακυβέρνησης της ΕΚΤ, τόσο σε αξία, όσο και σε διάρκεια.
Οι υφιστάμενοι κανόνες της κεντρικής τράπεζας του ευρώ θέτουν περιορισμούς στην αξία χρέους που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ από κάθε χώρα της ευρωζώνης, οι οποίοι πρακτικά σημαίνουν ότι οι τίτλοι με το υψηλότερο αξιόχρεο όπως οι γερμανικοί, θα «εξαντληθούν» προς αγορά από την ΕΚΤ πριν τη λήξη του προγράμματός της τον Μάρτιο του 2017.
Συγκεκριμένα, αν η ΕΚΤ επιλέξει την αύξηση της μηνιαίας αξίας αγοράς ομολόγων από τα 60 στα 80 δισ. ευρώ - όπως προεξοφλεί η αγορά - τότε θα αναγκαστεί να σταματήσει να αγοράζει γερμανικά ομόλογα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τη βελγική «δεξαμενή σκέψης» Ινστιτούτο Bruegel, την ολλανδική τράπεζα ABN Amro και πολλούς άλλους αναλυτές.
Ιδού μερικοί από τους κανόνες αγοράς ομολόγων που έχει θέσει η ίδια η ΕΚΤ, με στόχο την αποτροπή χρηματοδότησης κυβερνήσεων μέσω της εκτύπωσης χρήματος (απαγορεύεται από την Ε.Ε.), αλλά και την προστασία της λειτουργίας της αγοράς ομολόγων: α) Δεν μπορεί να αγοράσει περισσότερο από το 33% μιας έκδοσης, ώστε να μην κατέχει καταστατική πλειοψηφία που θα απέτρεπε μια ενορχηστρωμένη αναδιάρθρωση χρέους, β) Δεν επιτρέπεται η αγορά ομολόγων με απόδοση μικρότερη από το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων (τώρα στο -0,3%), καθώς το αντίθετο θα δημιουργούσε κίνητρο κερδοσκοπίας εις βάρος της ΕΚΤ, γ) Οι αγορές ομολόγων θα πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία με το μερίδιο πληθυσμού και οικονομίας κάθε χώρας-μέλους της ευρωζώνης.
Η WSJ κρίνει ιδιαίτερα δύσκολη τη μεταβολή αυτών των κανόνων, η οποία θα μπορούσε να προσκρούσει ακόμα και σε νομικά εμπόδια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ABN Amro, ευκολότερη όλων θα ήταν η κατάργηση του περιορισμού στην ελάχιστη απόδοση των ομολόγων που αγοράζει η ΕΚΤ, κάτι που θα απελευθέρωνε προς αγορά περίπου 700 δισ. ευρώ κρατικού χρέους από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.
Προτάσεις για την επίλυση του σύνθετου ζητήματος περιλαμβάνουν την αγορά εταιρικών και τραπεζικών ομολόγων, αλλά και κρατικού χρέους χωρών με μεγάλο δημόσιο χρέος, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, όμως κρίνονται εξαιρετικά ευαίσθητες από πολιτική και οικονομική άποψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης