Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό 13 μηνών η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη – Στις 53 μονάδες υποχώρησε ο σύνθετος PMI τον Φεβρουάριο του 2016

Σε χαμηλό 13 μηνών η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη – Στις 53 μονάδες υποχώρησε ο σύνθετος PMI τον Φεβρουάριο του 2016
Τα ποσοστά ανάπτυξης της παραγωγής μειώθηκαν τόσο στον μεταποιητικό τομέα (χαμηλό 12 μηνών) όσο και στον τομέα των υπηρεσιών (χαμηλό 13 μηνών)
Ευρεία επιβράδυνση της οικονομίας του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη κατέδειξαν τα στοιχεία της Markit για τον Φεβρουάριο, με την οικονομική ανάπτυξη να διαμορφώνεται σε χαμηλό 13 μηνών, μετά τη συρρίκνωση που καταγράφηκε στη Γαλλία.
Ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε τον Φεβρουάριο στις 53 μονάδες τον Φεβρουάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015, όμως τα στοιχεία είναι ανώτερα των αρχικών εκτιμήσεων για διαμόρφωσή του στις 52,7 μονάδες.
Τα ποσοστά ανάπτυξης της παραγωγής μειώθηκαν τόσο στον μεταποιητικό τομέα (χαμηλό 12 μηνών) όσο και στον τομέα των υπηρεσιών (χαμηλό 13 μηνών).
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο, αν και ελαφρώς βελτιωμένα σχετικά με τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο καταδεικνύουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης για δεύτερο συνεχή μήνα και με τον βραδύτερο ρυθμό για περισσότερο από ένα χρόνο.
Τα στοιχεία, σημειώνεται, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής επιδείνωσης από τον ήδη μέτριο ρυθμό που καταγράφηκε αργά το 2015, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε μόνον κατά 0,3%.
Η Γερμανία και η Ιταλία ανακοίνωσαν και οι δύο τη μικρότερη επέκταση της οικονομίας εδώ και πέντε μήνες, ενώ η Ισπανία κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα ανάπτυξης εδώ και 14 μήνες.
Η Γαλλία, ωστόσο, ήταν εκείνη που παρέμεινε ο αδύναμος κρίκος, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να υποχωρεί για πρώτη φορά ύστερα από ένα έτος.
Ενώ Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία βλέπουν τις εκθέσεις PMI να σηματοδοτούν μέτρια ανάπτυξη του ΑΕΠ τους μέχρι τώρα το πρώτο τρίμηνο του 2016, η Γαλλία φαίνεται ότι κινδυνεύει να καταγράψει στασιμότητα.
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, σε συνδυασμό με την παρόμοια χαλάρωση του ρυθμού δημιουργίας θέσεων εργασίας και της σημαντικής πτώσης στις τιμές για ένα έτος, υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης χάνει momentum.
Τα στοιχεία αυξάνουν τις πιθανότητες μιας επιθετικής δράσης από την ΕΚΤ προκειμένου να αποφευχθεί μια ακόμη ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης