Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σωστή η στάση των συνοριοφυλάκων της ΠΓΔΜ απέναντι στην «απαράδεκτη βία των προσφύγων»

ΗΠΑ: Σωστή η στάση των συνοριοφυλάκων της ΠΓΔΜ απέναντι στην «απαράδεκτη βία των προσφύγων»
Αναγκαίο να διασφαλιστεί και η προστασία και η αξιοπρέπεια των προσφύγων μέσα από μια ευρωπαϊκή λύση
Υπέρ της στάσης της συνοριοφυλακής της ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο συνοριακό φυλάκιο της Ειδομένης τάχθηκε το State Department χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη βία που χρησιμοποίησαν οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα σύνορα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το real.gr, αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επί της ουσίας υπερασπίστηκε τη στάση των Σκοπίων απέναντι στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες με το σκεπτικό ότι κάθε χώρα έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορα της συμπεριλαμβανομένης και της εισόδου ατόμων στο έδαφος της αποφεύγοντας να σχολιάσει τη χρήση δακρυγόνων και κροτίδων σε ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά.
Ο αξιωματούχος σχολιάζει ότι είναι σε γνώση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών οι αναφορές από την Ελλάδα και τα Σκόπια και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη απάντηση στις προσφυγικές και μεταναστευτικές προκλήσεις που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη είναι απαραίτητη.
Στη σχετική δήλωση αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον τάσσεται υπέρ του να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λύση που θα διασφαλίζει ότι οι κατάλληλες διαδικασίες ελέγχου και καταγραφής είναι σε θέση να διευκολύνουν την κατάλληλη βοήθεια και την παροχή προστασίας σε όσους έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων γυναικών και των παιδιών.
Προστίθεται επίσης ότι ένας τέτοιος έλεγχος (screening) είναι ένα αναγκαίο σημαντικό βήμα για να καθοριστεί αν οι μετανάστες δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
Αλλά και ότι είναι επίσης απαραίτητο οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση των περιστατικών κακοποίησης των μεταναστών και των προσφύγων που συμβαίνουν κατά μήκος της διαδρομής της μετανάστευσης μέσα στην περιοχή.
Τέλος, στη δήλωση σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους μετανάστες έχουν ξεφύγει από δραματικές συγκρούσεις και ζητούν προστασία γι αυτό λοιπόν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια, ιδιαίτερα εν μέσω πίεσης των χωρών να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συνόρων τους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης