Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ο εκτεταμένος φόβος ταχείας διολίσθησης της στερλίνας σε περίπτωση Brexit, καθοριστικός στο δημοψήφισμα

Bloomberg: Ο εκτεταμένος φόβος ταχείας διολίσθησης της στερλίνας σε περίπτωση Brexit, καθοριστικός στο δημοψήφισμα
Mέχρι στιγμής η στερλίνα αποτελεί το μεγαλύτερο «θύμα» του επερχόμενου βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη, της χώρας στην Ε.Ε.
Η διαμάχη μεταξύ των δύο αντιπάλων «στρατοπέδων» για την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο επερχόμενο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 δεν ανησυχεί μόνον επικεφαλής μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οικονομολόγους και επενδυτές, αλλά προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και στους απλούς Βρετανούς πολίτες, που ανησυχούν κυρίως για ενδεχόμενο μεγάλο πλήγμα στη στερλίνα από ένα Brexit.
Αυτό αναφέρει σε άρθρο του το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, το οποίο επικαλείται δημοσκόπηση των ComRes/FXCompared, σύμφωνα με την οποία το 55% των ερωτηθέντων ανέφεραν ως βασική τους ανησυχία στην περίπτωση ενός Brexit το ενδεχόμενο μεγάλης υποτίμησης της βρετανικής στερλίνας.
Αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς μέχρι στιγμής η στερλίνα αποτελεί το μεγαλύτερο «θύμα» του επερχόμενου δημοψηφίσματος, έχοντας εξασθενήσει μέχρι τα 1,3836 δολάρια ΗΠΑ, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας, με απώλειες 5% μέχρι στιγμής από την αρχή του νέου έτους.
Οι απλοί Βρετανοί θα αισθανθούν τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης μεγάλης εξασθένησης της στερλίνας όχι μόνον κατά τα ταξείδια τους στο εξωτερικό, αλλά και στα εμβάσματά τους σε συγγενείς τους και στις αγορές ακινήτων εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
Ακριβώς λόγω των κρίσιμων συνεπειών που θα είχε μια ταχεία διολίσθηση της στερλίνας σε περίπτωση Brexit, το ενδεχόμενο αυτό έχει τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., σε συνδυασμό με την προειδοποίηση της Goldman Sachs ότι η στερλίνα μπορεί να χάσει 20% της αξίας της σε ένα Brexit.
Στη δημοσκόπηση που επικαλείται το Bloomberg, τη μεγαλύτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο μεγάλης διολίσθησης της στερλίνας εξέφρασαν οι υψηλά αμοιβόμενοι Βρετανοί και οι κάτοικοι Λονδίνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης