Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΑΕ: Οι τρέχουσες τιμές θα υποχρεώσουν τους πετρελαιοπαραγωγούς να «παγώσουν» την παραγωγή

ΗΑΕ: Οι τρέχουσες τιμές θα υποχρεώσουν τους πετρελαιοπαραγωγούς να «παγώσουν» την παραγωγή
Δεν υπάρχει λόγος πραγματοποίησης συνεδρίασης του OPEC αν δεν προηγηθεί απόφαση «παγώματος» από όλους


«Οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου αναγκαστικά θα υποχρεώσουν όλες τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να «παγώσουν» την παραγωγή τους» εκτίμησε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι υπό την έννοια αυτή δεν έχει νόημα μια έκτακτη συνεδρίαση του OPEC χωρίς να έχει προηγηθεί μια τέτοια κίνηση. 
Όπως τόνισε ο Suhail al Mazrouei, σε δηλώσεις του από το Άμπου Ντάμπι, οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου θα υποχρεώσουν τελικά τους πάντες να «παγώσουν την παραγωγή» καθώς, όπως είπε, η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα και «το πείσμα δεν έχει καμία λογική». 
Η Σ. Αραβία, η Ρωσία, η Βενεζουέλα και το Κατάρ έχουν προχωρήσει στην επίτευξη μιας πρώτης συμφωνίας για «πάγωμα» της πετρελαϊκής παραγωγής στα επίπεδα που κατέγραψε στις 11 Ιανουαρίου 2016 σε μια προσπάθεια να τονωθούν οι τιμές που έχουν υποχωρήσει κατά 70% περίπου την τελευταία διετία. 
Για τη συμφωνία έχει εκφράσει αντιρρήσεις το Ιράν, μέλος επίσης του OPEC, το οποίο έχει υπογραμμίσει ότι δεν είναι δυνατόν να καλούνται όλες οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες να «παγώσουν» την παραγωγή τους στα επίπεδα μίας ημέρας κατά την οποία η μία χώρα μπορεί να κατέγραφε ρεκόρ παραγωγής και η άλλη να ήταν πολύ πιο χαμηλά. 
Η Τεχεράνη έχει καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή της προκειμένου να φτάσει στο επίπεδο του ενός εκατομμυρίου ανά μήνα καθώς είχε υποχρεωθεί σε μεγάλη μείωση υπό το βάρος των κυρώσεων σε βάρος της.
Η Βενεζουέλα είναι μεταξύ των μελών του OPEC που έχουν ζητήσει μια πρόωρη συνάντηση του Οργανισμού αυτό το μήνα, ενώ ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έχει πει πως ελπίζει σε μια τέτοια συνεδρίαση. 
Ο Mazrouei, από την άλλη, ανέφερε ότι δεν έχει πάρει τέτοια πρόσκληση και πως μια συνεδρίαση δεν είναι απαραίτητη αν οι παραγωγοί δεν συμφωνήσουν εκ των προτέρων σε ένα πάγωμα της παραγωγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης