Τελευταία Νέα
Διεθνή

EUObserver: Η Άγκυρα θέλει συμφωνία απευθείας μετεγκατάστασης προσφύγων προς ΕΕ και γρήγορα

EUObserver: Η Άγκυρα θέλει συμφωνία απευθείας μετεγκατάστασης προσφύγων προς ΕΕ και γρήγορα
Στις 7 Μαρτίου θα μπορούσε να συμφωνηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, κατά τον Τούρκο πρέσβη στην ΕΕ Selim Yenel
Η Τουρκία ελπίζει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την μετεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από το δικό της έδαφος σε ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο μιας γενικότερης συμφωνίας «επανεκκίνησης» των τουρκο-ευρωπαϊκών σχέσεων κατά την Σύνοδο που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Ahmet Davotuglu.
Αυτό υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο EUObserver ο πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ Selim Yenel.
Όπως σημειώνεται, ήδη, τον περασμένο χρόνο συμφώνησαν σε ένα «σχέδιο δράσης» το οποίο προέβλεπε ότι η Τουρκία θα μείωνε τον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα με αντάλλαγμα 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και πολιτικών παραχωρήσεων.
Στο πλαίσιο ενός σχεδίου μετεγκατάστασης, μια ομάδα «φίλα προσκείμενων στους πρόσφυγες» χωρών της ΕΕ, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, θα πάρει Σύρους πρόσφυγες που έχουν, ήδη, λάβει «προσωρινό καθεστώς προστασίας» απευθείας από την Τουρκία.
Ο Yenel υποστηρίζει ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες περίμεναν να δουν τις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές να μειώνονται χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή αυτής της δεύτερης φάσης της συμφωνίας.
Όπως τόνισε, για την Τουρκία οι μετεγκαταστάσεις και η μείωση των προσφυγικών ροών «είναι αλληλένδετες».
Σημείωσε, δε, ότι ήδη έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές και υπογράμμισε ότι όσοι περιμένουν να τις δουν να φθάνουν το μηδέν, δεν πρόκειται να γίνει., αλλά διαρκώς θα μειώνονται.
«Αν [οι πρόσφυγες] γνωρίζουν ότι μπορούν μετακινηθούν προς την ΕΕ σε τακτική βάση, έχουν κίνητρο να αποφύγουν τη δύσκολη διαδρομή, γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση των αριθμών όσων περνούν προς την Ελλάδα», δηλώνει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας επίσης ότι οι συνομιλίες σχετικά με τις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου βρίσκονται σε εξέλιξη.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που είναι πρόθυμα να δεχθούν μέσω του σχεδίου μετεγκαταστάσεων, αναφέρει εν συνεχεία το δημοσίευμα.
Όπως τονίζει δε ο Τούρκος πρέσβης τίθενται πλέον πολύ συγκεκριμένα ορισμένα ζητήματα, όπως πχ αν οι πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν θα είναι αυτοί που βρίσκονται εντός προσφυγικών καταυλισμών (περίπου 270.000 άτομα) ή αν θα προέρχονται από όσους ζουν στην Τουρκία εκτός καταυλισμών (περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές).
Ο Yenel θέτει το ερώτημα, πώς θα επιλεχθούν οι πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν, αν πχ θα προηγούνται οι οικογένειες ή αυτοί που έχουν ήδη συγγενείς στην ΕΕ, κ.ο.κ.
Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι η προσφυγική κρίση έχει δράσει ευεργετικά στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, οι οποίες, εκτιμά, ότι έχουν «επανεκκινήσει».
«Κατά τα τελευταία 10 χρόνια... η ΕΕ μας είχε ξεχάσει, μας είχε βάλει στο περιθώριο.
Ξαφνικά μας θυμήθηκε.
Η ειρωνεία είναι ότι τώρα πρέπει να βοηθήσουμε την ΕΕ να διατηρήσει την ενότητά της...
Είμαστε εκ νέου μια χώρα με πραγματική υποψηφιότητα ένταξης» υποστηρίζει χαρακτηριστικά, τονίζοντας επίσης ότι αν η ΕΕ εκπληρώσει τις υποσχέσεις της ως προς το διάλογο για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, τότε η Τουρκία θα γίνει πιο ανοικτή σε φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις.
«Εάν η ΕΕ θέλει να ανακτήσει την επιρροή που έχασε στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, τότε πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη.
Αυτή τη στιγμή, οι θέσεις της ΕΕ δεν έχουν καμία επιρροή.
Αλλά αν ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία, τότε οι θέσεις της ΕΕ θα έχουν περισσότερο βάρος», αναφέρει.
Τέλος, ο Selim Yenel αναφέρεται και στις εξελίξεις στη Συρία επιτιθέμενος για μια ακόμη φορά στη Ρωσία.
Αφού εκτιμά ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία έφεραν πιο κοντά ΕΕ - Τουρκία, επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Άγκυρας ότι οι ρωσικές επιδρομές σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν το συριακό καθεστώς να παραμείνει στην εξουσία, αλλά και για να ωθήσουν περισσότερους πρόσφυγες προς την Τουρκία και την ΕΕ.
Ο ίδιος σχολιάζει ότι μετά την περυσινή κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές αρχές, η Ρωσία προσπαθεί «να κάνει τη ζωή μας δύσκολη», καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία έχουν ήδη ωθήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετακινούμενοι προς την Ευρώπη.
Πολλοί παραμένουν στα τουρκο-συριακά σύνορα, καθώς η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της επιτρέποντας τη διέλευση μόνο σε περίπου 7.000 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά.
Σύμφωνα με τον Yenel, αν οι συριακές καθεστωτικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη ρωσική αεροπορία κατορθώσουν να ανακαταλάβουν την πόλη του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει «εκατοντάδες χιλιάδες» επιπλέον πρόσφυγες.
«Αν έχουμε ένα τεράστιο κύμα, θα πρόκειται για εφιάλτη από πλευράς ασφάλειας», σημειώνει.
Ο ίδιος περιγράφει την κατάσταση με μελανά χρώματα, αναφέροντας:
«Αν περάσουν στην ΕΕ και ας υποθέσουνε ότι το Σχέδιο Δράσης μας δε λειτουργεί, τότε στην Ευρώπη ίσως δούμε κλείσιμο των συνόρων, χάος, αποδυνάμωση της Angela Merkel, εκλογές να χάνονται και επιστροφή της [ακρο]δεξιάς στην εξουσία».
Υποστήριξε επίσης ότι πρόσφατα πέρασε νομοθεσία στην Τουρκία που επιτρέπει στους πρόσφυγες να πιάσουν δουλειά με σκοπό να προσληφθούν Σύροι δάσκαλοι και να μπορέσουν οι Σύροι μαθητές να ακολουθήσουν το σχολικό πρόγραμμα που είχαν και στη χώρα τους τονίζοντας ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια εκ των προσφύγων είναι κάτω των 18 ετών και μισό εκατομμύριο είναι παιδιά μικρότερα των δέκα ετών.
Επίσης, συμπλήρωσε από τότε που άρχισε ο πόλεμος στη Συρία περισσότερες από 150.000 γεννήσεις Σύρων βρεφών έχουν γίνει στην Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης