Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Άσχημη έκπληξη για την Ιρλανδική κυβέρνηση η ήττα στις εκλογές - Εξαγριωμένοι οι πολίτες για τη λιτότητα

Economist: Άσχημη έκπληξη για την Ιρλανδική κυβέρνηση η ήττα στις εκλογές - Εξαγριωμένοι οι πολίτες για τη λιτότητα
Αλλά ο κατακερματισμός στο πολιτικό σκηνικό δεν αφήνει περιθώρια για το σχηματισμό κυβέρνησης, όπως συνέβη και στις πρόσφατες εκλογές σε Πορτογαλία και Ισπανία
Όταν έκλεισαν οι κάλπες στην Ιρλανδία την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, τα κόμματα του Fine Gael και των Εργατικών, τα δύο κόμματα που απαρτίζουν το τον κυβερνητικό συνασπισμό, ήλπιζαν ότι οι δημοσκοπήσεις θα αποδεικνύονταν λάθος.
Όπως σημειώνει σε εκντενές άρθρο του το περιοδικό Economist, η ιστορία, υπό τη μορφή της νίκης-έκπληξης του Συντηρητικού κόμματος στη Βρετανία το Μάιο, έπειτα από 5 χρόνια λιτότητας, θα μπορούσε να επαναληφθεί στην Ιρλανδία, σκέφτονταν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.
Όμως, αυτές οι ελπίδες έσβησαν αρκετά σύντομα όταν 2 exit polls δημοσιεύθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, δείχνοντας ότι τα κυβερνητικά κόμματα τα πήγαν ακόμη χειρότερα από ότι αρχικά περίμεναν.
Το Fine Gael ανέμενε ότι θα λάβει περισσότερο από το 30% των ψήφων και ότι θα είναι το πρώτο κόμμα με διαφορά, αλλά αν και τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Τρίτη, όλα δείχνουν ότι μπορεί να λάβει μόλις το 25% των ψήφων, με το δεύτερο κόμμα, το εθνικιστικό Fianna Fáil να βρίσκεται πολύ κοντά τους σε έδρες.
Παράλληλα και το κόμμα των Εργατικών αναμένεται ότι θα τα έχει πάει χειρότερα από9 τις αρχικές προβλέψεις, με το κόμμα να χάνει σημαντικό μέρος των εδρών που κατείχε στην προηγούμενη βουλή.
Αντίθετα, η αντιπολίτευση, και κυρίως το κόμμα Fianna Fáil και άλλα αριστερά κόμματα αναμένεται να καταγράψουν ισχυρά κέρδη.
Επίσης, οι ανεξάρτητοι επίσης αναμένεται ότι θα λάβουν ποσοστά ρεκόρ, καθώς μπορεί να κερδίσουν έως και το 1/6 του συνόλου των εδρών.



ΤΥο αποτέλεσμα θα αφήσει το Fine Gael και τους Εργατικούς να αναρωτιούνται τι πήγε λάθος.
Το μέλλον του πρωθυπουργού Enda Kenny ως επικεφαλής του Fine Gael θα τεθεί υπό αμφισβήτηση, όπως και η αρχηγία της κας Burton στο κόμμα των Εργατικών.
Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι Εργατικοί θα έχουν πρόβλημα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν έκπληξη για το Fine Gael.
Αυτές οι εκλογές μπορεί να αποδειχθούν ιστορικές για έναν ακόμη λόγο.
Τα δύο κόμματα που προέκυψαν μετά τον εμφύλιο της Ιρλανδίας τη δεκαετία του 1920, το Fine Gael και το Fianna Fáil, ίσως αποτύχουν να κερδίσουν πάνω από το 50% των ψήφων για πρώτη φορά.
Αλλά ο κατακερματισμός στο πολιτικό σκηνικό δεν αφήνει περιθώρια για το σχηματισμό κυβέρνησης, όπως συνέβη και στις πρόσφατες εκλογές σε Πορτογαλία και Ισπανία.
Προς το παρόν, η μόνη λύση μοιάζει να είναι μία προσωρινή «συμφωνία ανοχής» μεταξύ της παρούσας κυβέρνησης και του Fianna Fáil, με νέες εκλογές να προκηρύσσονται αργότερα εντός του έτους.
Οι Ιρλανδοί μίλησαν, αλλά ίσως χρειαστεί να ξαναμιλήσουν, ακόμη πιο δυνατά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης