Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η μεγαλύτερη διαδήλωση κατά των πυρηνικών εξοπλισμών μετά το 1983 έγινε σήμερα στην Αγγλία

Guardian: Η μεγαλύτερη διαδήλωση κατά των πυρηνικών εξοπλισμών μετά το 1983 έγινε σήμερα στην Αγγλία
Το παρών έδωσαν ο ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn, ηθοποιοί, τραγουδιστές και άλλοι καλλιτέχνες
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό Λονδίνο σήμερα, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, στη μεγαλύτερη διαδήλωση αυτής της γενιάς κατά των πυρηνικών εξοπλισμών, γράφει ο Guardian.
Ήρθαν, μάλιστα, από κάθε γωνιά του πλανήτη, ακόμα και από την Αυστραλία, αλλά και από τη Δυτική Σκωτία, όπου βρίσκονται οι υποβρύχιες πυρηνικές βάσεις του βρετανικού ναυτικού.
Ένα μεγάλο μέρος του πλήθους άρχισε να κινείται από τη Marble Arch στις 13:00 και υπήρχε πολλή διάθεση και έμπνευση παρά το κρύο.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα συνθήματα είναι γιατί γίνονται τόσες δαπάνες για τους εξοπλισμούς σε μία περίοδο λιτότητας.
Στους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Trafalgar απευθύνθηκαν στελέχη του κόμματος SNP και των Πρασίνων, ενώ  δυναμικό παρών έδωσε και ο ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn.
Και τη στιγμή που το πλήθος συγκεντρωνόταν αργά το μεσημέρι στη Marble Arch ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για τη μεγαλύτερη διαδήλωση κατά των πυρηνικών εξοπλισμών μετά το 1983, όταν 300 χιλιάδες άνθρωποι είχαν διαδηλώσει στο Hyde Park ενάντια στην κατασκευή πυραύλων Κρουζ.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, ενώ οι διοργανωτές της κινητοποίησης ανέφεραν ότι το κόστος των πυρηνικών εξοπλισμών ανέρχεται στα 41 δισ. στερλίνες και αντέκρουσαν το επιχείρημα ότι ο περιορισμός του θα στοιχίσει θέσεις εργασίας.
Ο Corbyn που επικρίθηκε για την παρουσία του στη διαδήλωση με την αιτιολογία ότι το έκανε για ψηφοθηρικούς λόγους, υπεραμύνθηκε της επιλογής του, λέγοντας ότι εκλέχθηκε στην ηγεσία των Εργατικών για να αντιταχθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα.
Παράλληλα, απέδωσε τα εύσημα σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ν. Αφρική που δεν έχουν πυρηνικά και υπενθύμισε ότι σε ηλικία 16 ετών είχε πάρει μέρος στην εκστρατεία για τον πυρηνικό αφοπλισμό.
Επίσης, υποστήριξε ότι έδωσε το παρών στη διαδήλωση και για συμπαράσταση σε αυτούς που θα υποφέρουν από πιθανές περικοπές των κοινωνικών δαπανών.
Άλλες προσωπικότητες που παραβρέθηκαν ήταν η ηθοποιός Vanessa Redgrave, o ροκ σταρ Rou Reynolds, η κωμικός Francesca Martinez, o ιερέας Giles Fraser και ο συγγραφέας Tarik Ali, ενώ η διαδήλωση είχε τη στήριξη και των συγκροτημάτων Young Fathers και Massive Attack, του τραγουδιστή Geoff Barrow που έγραψε κι ένα κομμάτι και της σχεδιάστριας μόδας Κatherine Hamnet.
H επέκταση του πυρηνικού προγράμματος είναι να ψηφιστεί αργότερα μέσα στο 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης