Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Ένα Brexit μοιάζει σήμερα πιο πιθανό από οποιαδήποτε στιγμή τα τελευταία 5 χρόνια

tags :
Economist: Ένα Brexit μοιάζει σήμερα πιο πιθανό από οποιαδήποτε στιγμή τα τελευταία 5 χρόνια
Το αποτέλεσμα θα είναι καθοριστικό για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η αποχώρηση ενός τόσο σημαντικού μέλους θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην ίδια την Ε.Ε.
Ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron θα πρέπει να παλέψει για να κερδίσει το δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας του στην Ε.Ε.
Εάν χάσει, το αποτέλεσμα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση άσχημο και στη χειρότερη καταστροφικό, όπως επισημαίνει σε εκτενές ρεπορτάζ του το περιοδικό Economist.
Σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου, το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε για τις 23 Ιουνίου ο Cameron δεν θα είναι απλά το πιο σημαντικό γεγονός για τη βρετανική βουλή, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
Καταρχάς, αναμένεται ότι θα καθορίσει το μέλλον του ίδιου του βρετανού πρωθυπουργού, καθώς θα είναι δύσκολο να παραμείνει στη θέση του εάν χάσει η καμπάνια που θα έχει υποστηρίξει για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.
Επίσης, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καθοριστικό και για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς ένα αρνητικό αποτέλεσμα αναμένεται πως θα αναζωπυρώσει την προσπάθεια των Σκωτσέζων εθνικιστών για ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας.
Και βέβαια, η αποχώρηση ενός τόσο σημαντικού μέλους θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην ίδια την Ε.Ε.
Όπως τονίζει πάντως ο Economist, αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία που πέτυχε ο Cameron απέχει πολύ από τις εξαγγελίες του για «θεμελιώδη αλλαγή της σχέσης της Βρετανίας με την Ευρώπη», όπως είχε υποσχεθεί.
Αλλά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν πρόκειται να κριθεί από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά το εάν οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι η Βρετανία είναι καλύτερα να είναι εντός ή εκτός της Ε.Ε.
Επ' αυτού, το σημαντικότερο πλήγμα για τον πρωθυπουργό ήταν ότι 6 από τους 29 υπουργούς του επιβεβαίωσαν ότι θα στηρίξουν την καμπάνια για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.
Ακόμη και πριν από τις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών των συντηρητικών η διαφορά στο δημοψήφισμα αναμενόταν ότι θα είναι μικρή.
Όμως, καθώς οι ανησυχίες για την οικονομία της Ε.Ε. και για την προσφυγική κρίση αυξάνονται, η διαφορά μικραίνει ακόμη περισσότερο.
Η αρνητική υποδοχή της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες και η απόφαση του δημάρχου του Λονδίνου, Boris Johnson, να στηρίξει την καμπάνια για έξοδο από την Ε.Ε. εκτιμάται ότι μπορεί να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της σχετικής καμπάνιας.



Τις τελευταίες ημέρες οι επιχειρήσεις και οι οικονομικές αγορές έχουν δει τον κίνδυνο για ένα Brexit να αυξάνεται, ενώ η στερλίνα έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 8 ετών έναντι του δολαρίου.
Οι επικεφαλής σε πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη Βρετανία έχουν πλέον βγει ανοιχτά να στηρίξουν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.
Παρόλ' αυτά, ένα Brexit μοιάζει σήμερα πιο πιθανό από οποιαδήποτε στιγμή τα τελευταία 5 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης