Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Σε funds από Καναδά και Κουβέιτ περνάει το αεροδρόμιο του Λονδίνου, έναντι 2 δισ. στερλινών

tags :
Telegraph: Σε funds από Καναδά και Κουβέιτ περνάει το αεροδρόμιο του Λονδίνου, έναντι 2 δισ. στερλινών
Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Boris Johnson, έχει μπλοκάρει τα σχέδια για την επέκταση του αεροδρομίου
Τρία καναδικά συνταξιοδοτικά κεφάλαια και το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Κουβέιτ κέρδισαν τη μάχη για την εξαγορά του αεροδρομίου του Λονδίνου, London City Airport, με μία προσφορά της τάξης των 2 δισ. βρετανικών λιρών.
Η κοινοπραξία που απαρτίζεται από το Συνταξιοδοτικό Κεφάλαιο των Δασκάλων του Οντάριο, την Borealis, την AIMCo και την Wren House, μία εταιρεία που αποτελεί επενδυτικό όχημα για το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Κουβέιτ, φέρονται να κατέληξαν σε συμφωνία για να αγοράσουν το αεροδρόμιο από την Global Infrastructure Partners (GIP), την τεράστια εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων.
Η ομάδα των επενδυτών κατάφερε να ξεπεράσει τον ισχυρό ανταγωνισμό για το αεροδρόμιο, συμπεριλαμβανομένων των προσφορών από την ιδιοκτήτρια εταιρεία των Κινεζικών Αερογραμμών, HNA, και την Cheung Kong Infrastructure Holdings, μία εταιρεία που ελέγχεται από τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ασίας, τον Li Ka-Shing.
Οι μνηστήρες βρίσκονταν επί ποδός από τον Αύγουστο του 2015, όταν η GIP αποκάλυψε ότι πωλούσε το αεροδρόμιο.
Η δημοπρασία, η οποία διενεργήθηκε από την Credit Suisse, προσέλκυσε πολλούς υποψηφίους από το χώρο των επενδύσεων σε υποδομές, οι οποίοι βρήκαν μία σπάνια ευκαιρία να αποκτήσουν ένα αεροδρόμιο.
Η GIP, η οποία είναι και επενδυτής στο αεροδρόμιο του Gatwick, αγόρασε το αεροδρόμιο του Λονδίνου από τον Ιρλανδό δισεκατομμυριούχο Dermot Desmond έναντι 750 εκατ. στερλίνες πριν από μία δεκαετία.
Από τότε το αεροδρόμιο γνώρισε μεγάλη αύξηση στην κίνησή του, που ανήλθε το 2014 στα 3,7 εκατ. επιβάτες, από 2,8 εκατ. το 2010.
Όμως, οι νέοι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη του αεροδρομίου.
Ο απερχόμενος δήμαρχος του Λονδίνου, Boris Johnson, έχει μπλοκάρει τα σχέδια για την επέκταση του αεροδρομίου, τα οποία θα είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της δυναμικότητάς του στα 6 εκατ. επιβάτες μέχρι το 2023.
Το αεροδρόμιο έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασής του αυτής.
Επίσης, οι νέοι ιδιοκτήτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον Willie Walsh, τον επικεφαλής της μητρικής της British Airways, International Airlines Group, που έχει προειδοποιήσει ότι θα αποσύρει τα αεροπλάνα της εταιρείας του από το αεροδρόμιο, εάν αυξηθούν τα τέλη.
Το αεροδρόμιο είναι δημοφιλές σε στελέχη του οικονομικού και του επιχειρηματικού κόσμου, επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στο επιχειρηματικό κέντρο του Λονδίνου (City).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης