Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Με χρυσό ξεπληρώνει τους ομολογιούχους της η Βενεζουέλα, όσο ακόμα μπορεί - Κίνδυνος χρεοκοπίας το Φθινόπωρο

CNN: Με χρυσό ξεπληρώνει τους ομολογιούχους της η Βενεζουέλα, όσο ακόμα μπορεί - Κίνδυνος χρεοκοπίας το Φθινόπωρο
Οι οικονομικές δυσκολίες της χώρας την οδηγούν σε έλλειψη μετρητών - ίσως πλέον να διαθέτει λιγότερα από 1 δισ. δολάρια σε μετρητά
Η Βενεζουέλα έχει αρχίσει να στέλνει χρυσό στην Ευρώπη για την αποπληρωμή των χρεών της, καθώς συνεχίζει να περιδινίζεται σε μια οξεία οικονομική κρίση, μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευματικών πρώτων υλών που εξάγει.
Αυτό αναφέρεται σε άρθρο του ειδησεογραφικού δικτύου CNN, σύμφωνα με το οποίο η Βενεζουέλα έστειλε στο μέσον Ιανουαρίου 2016 στην Ελβετία ένα ασυνήθιστο φορτίο με πλάκες χρυσού συνολικής αξίας 1,3 δισ. δολαρίων, με βάση στοιχεία της ελβετικής ομοσπονδιακής διοίκησης τελωνείων (SFCA).
Ο χρονισμός της αποστολής του χρυσού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πραγματοποιήθηκε λίγες μόνον ημέρες πριν την ωρίμανση δύο μεγάλων πληρωμών επί του χρέους της λατινικής χώρας εντός του τρέχοντος μηνός, αθροιστικής αξίας 2,3 δισ. δολαρίων.
Αύριο Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει πληρωμή ομολογιούχων αξίας 1,5 δισ. δολαρίων.
Οι οικονομικές δυσκολίες της χώρας την οδηγούν σε έλλειψη μετρητών - ίσως πλέον να διαθέτει λιγότερα από 1 δισ. δολάρια σε μετρητά - και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προβλέπουν ότι θα προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών επί του χρέους της το αργότερο μέχρι το ερχόμενο Φθινόπωρο, που έχουν συσσωρευτεί πολλές αποπληρωμές ομολόγων.
Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2016 η χώρα πρέπει να αποπληρώσει 5 δισ. δολάρια από εκδόσεις ομολογιακών δανείων της.
Τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας δεν επαρκούν για να την κρατήσουν οικονομικά ζωντανή, καθώς στο τέλος Νοεμβρίου 2015 - δηλαδή, πριν τη μεταφορά χρυσού του Ιανουαρίου 2016 - αυτά είχαν μειωθεί σε 10,9 δισ. δολάρια, από 14,5 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο 2015.
Σύμφωνα με οικονομικούς παρατηρητές, η μεταφορά χρυσού από τη Βενεζουέλα στην Ελβετία δεν είχε σκοπό την πιστοποίησή αυτού από τις έγκυρες ελβετικές αρχές πριν από ρευστοποίησή του, αλλά μάλλον πραγματοποιήθηκε ως εγγύηση έναντι δανείων ελβετικών τραπεζών (gold swaps).
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα θα διαμορφωθεί σε 720% το 2016, μια χρονιά που ακολουθεί βαθεία ύφεση 10% που καταγράφηκε το 2015, με το εθνικό νόμισμα - το μπολιβάρ - να καταγράφει τεράστια διολίσθηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης