Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία καλεί τον αμερικανό πρέσβη για εξηγήσεις, μετά τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση του Berlusconi

tags :
Η Ιταλία καλεί τον αμερικανό πρέσβη για εξηγήσεις, μετά τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση του Berlusconi
Η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας κατασκόπευε τον τότε ιταλό πρωθυπουργό πριν από 5 χρόνια, όταν η κυβέρνησή του βρισκόταν υπό πίεση, στην κορύφωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη
Το ιταλικό υπ. Εξωτερικών κάλεσε την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου τον αμερικανό πρέσβη για εξηγήσεις, έπειτα από τις αναφορές στα Μέσα Ενημέρωσης ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν παγιδεύσει τα τηλέφωνα του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi και των βοηθών του το 2011.
Η εφημερίδα La Repubblica ανέφερε ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) κατασκόπευε το δισεκατομμυριούχο και 4 φορές πρωθυπουργό πριν από 5 χρόνια, όταν η κυβέρνησή του βρισκόταν υπό πίεση, στην κορύφωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Ο αμερικανός πρέσβης John Phillips επρόκειτο να παρουσιαστεί στο ιταλικό υπ. Εξωτερικών σήμερα το απόγευμα, Τρίτη 23 Φεβρουαρίου.
Η La Repubblica σημειώνει στο ρεπορτάζ της ότι οι διαρροές από την ιστοσελίδα Wikileaks αποκάλυψαν ότι ο 79χρονος κροίσος και επικεφαλής της ιταλικής κεντροδεξιάς βρισκόταν στο στόχαστρο της NSA από το 2008 έως το 2011.
Αν και η επιρροή του Berlusconi έχει μειωθεί από τη στιγμή που δεν βρίσκεται στην κυβέρνηση, παραμένει ακόμη σημαντικό πρόσωπο και ηγείται του κόμματος Forza Italia, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της κατακερματισμένης δεξιάς στην Ιταλία.
Υπενθυμίζεται ότι και στη Γερμανία ο εισαγγελέας είχε ξεκινήσει έρευνα για την υποτιθέμενη παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Angela Merkel από την NSA, αλλά την έκλεισε έπειτα από 1 χρόνο, τον Ιούνιο του 2015, λέγοντας ότι υπήρχε έλλειψη αποδείξεων που να στοιχειοθετούν την υπόθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης