Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι φόβοι των τραπεζών λόγω ενός Brexit – Οι απειλές για το City του Λονδίνου

Bloomberg: Οι φόβοι των τραπεζών λόγω ενός Brexit – Οι απειλές για το City του Λονδίνου
Μια ψήφος υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου είναι σαφές ότι δεν θα βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λονδίνου, σημειώνεται
Η υποστήριξη εκ μέρους του δημάρχου του Λονδίνου, Boris Johnson, του πιο δημοφιλούς βρετανού πολιτικού, στην εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. έχει εντείνει την ανησυχία στο City του Λονδίνου, σημειώνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.
Μια ψήφος υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σημειώνεται, είναι σαφές ότι δεν θα βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λονδίνου.
Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, «μια έξοδος από την Ε.Ε. θα σήμαινε αβεβαιότητα για την ικανότητα να χρησιμοποιείται το Ηνωμένο Βασίλειο ως κόμβος παροχής τραπεζικών υπηρεσιών στην Ευρώπη.
»Αυτό όμως έχει επιπλοκές όχι μόνο για τις δραστηριότητες στην Ε.Ε. των βρετανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που έχουν μειωθεί δραστικά μετά την κρίση, αλλά και για τις βρετανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις των τραπεζών παγκοσμίως».
Ορισμένες τράπεζες, επισημαίνει η Deutsche Bank, ενδεχομένως να μεταφέρουν τις έδρες τους στην ηπειρωτική Ευρώπη ή να μεταφέρουν θέσεις εργασίας, κάτι για το οποίο έχουν προειδοποιήσει υψηλόβαθμα στελέχη ήδη από το 2015.
Ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Stuart Gulliver, ανέφερε χθες, Δευτέρα, ότι η τράπεζά του θα μεταφέρει περί τις 1.000 θέσεις εργασίας στο Παρίσι από το Λονδίνο σε περίπτωση ενός Brexit.
Ωστόσο, παρά τις συγκαλυμμένες ή μη απειλές, το City του Λονδίνου είναι ήδη υπό πίεση όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, αλλά και για να υπερασπιστεί την υπεροχή του στην Ευρώπη, ακόμη και πριν μια απόφαση για τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε.
Αρχικώς, πολλές θέσεις που παραδοσιακά ήταν ισχυρές στο Λονδίνο έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή των απολύσεων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Ειδικότερα, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, μεγάλες τράπεζες συρρικνώνουν τα τμήματα σταθερού εισοδήματος και εμπορευμάτων ως απάντηση στους κανονισμούς που κάνουν τις επιχειρήσεις περισσότερο εντάσεως κεφαλαίου και λιγότερο κερδοφόρες.



Στην κορυφή παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες, έσοδα σταθερού εισοδήματος και επίπεδα προσωπικού υποχώρησαν περί το ένα τρίτο μεταξύ 2010 και 2015.
Ευρύτερα, η αδύναμη ανάπτυξη των εσόδων στον τραπεζικό τομέα θέτει μεγάλη έμφαση στα κόστη ως του καλύτερου τρόπου για να αυξηθούν τα κέρδη.
Τα κέρδη επενδυτικής τραπεζικής έχουν υποχωρήσει κατά 15% από το 2010, όμως τα κόστη παραμένουν πεισματικά υψηλά, παρά τις απολύσεις, κάτι που υποδηλώνει ότι θα έρθουν και νέες περικοπές.
Εν τω μεταξύ, η ραγδαία αύξηση του κόστους απασχόλησης προσωπικού στο Λονδίνο καθιστά πιο δύσκολο να διατηρηθούν μεγάλα τμήματα εργαζομένων εκεί, απ' ό,τι σε άλλες τοποθεσίες.
Το Λονδίνο έχει μακράν τον πιο ακριβό χώρο γραφείων στην Ευρώπη (το ετήσιο κόστος μίσθωσης ανέρχεται σε 122 δολάρια ανά τ.μ. σε σύγκριση με μόλις 56,75 δολ. στο Παρίσι ή 53,25 δολ. στη Φρανκφούρτη.
Επίσης, η μέση τιμή κατοικιών στο Λονδίνο αναρριχήθηκε περί το 13% τον Δεκέμβριο έναντι ένα χρόνο πριν, στις 431.053 στερλίνες, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ήδη πολλές παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες έχουν μεταφέρει θέσεις εργασίες σε μικρότερες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Μπίρμινγχαμ και το Μάντσεστερ.
Μάλιστα, η Credit Suisse ανέφερε τον Οκτώβριο ότι θα περικόψει περίπου 1.800 θέσεις εργασίας back-office στο Λονδίνο, περίπου το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της στη Βρετανία, με πολλούς να έχουν μετεγκατασταθεί σε κέντρα χαμηλότερου κόστους, όπως η Πολωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης