Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Αν η στερλίνα «βουλιάξει» λόγω Brexit, θα παρασύρει στο διάβα της και το ευρώ

Bloomberg: Αν η στερλίνα «βουλιάξει» λόγω Brexit, θα παρασύρει στο διάβα της και το ευρώ
Μια πιθανή έξοδος της Βρετανίας μπορεί να ζημιώσει το εμπόριο και να ενθαρρύνει και άλλα μέλη της Ε.Ε. να επαναδιαπραγματευτούν τη σχέση τους με την Ε.Ε., σηματοδοτώντας περαιτέρω απώλειες για το ευρώ
Το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ε.Ε. δεν αποτελεί απειλεί μόνον για τη στερλίνα, αλλά αυξάνει τους κινδύνους στην αγορά νομισμάτων σε όλη την Ευρώπη, σημειώνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.
Ενώ η στερλίνα ηγούνταν χθες, Δευτέρα, στην πτώση μεταξύ των μεγαλύτερων νομισμάτων, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διολίσθηση από το 2010, το ευρώ σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση, επηρεαζόμενο παράλληλα από ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
Μια πιθανή έξοδος της Βρετανίας μπορεί να ζημιώσει το εμπόριο και να ενθαρρύνει και άλλα μέλη της Ε.Ε. να επαναδιαπραγματευτούν τη σχέση τους με την Ε.Ε., σηματοδοτώντας περαιτέρω απώλειες για το ευρώ εν όψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία.

Το ευρώ υφίσταται τις μεγαλύτερες απώλειες μετά τη στερλίνα


«Αν ο κίνδυνος Brexit αυξηθεί, θα έχουμε αρνητικό ρίσκο για το ευρώ», σημειώνει ο Daragh Maher, ο με έδρα τη Νέα Υόρκη επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της HSBC Holdings, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας.
Προσθέτει δε ότι, «αν και δεν θα έχει την ίδια έκταση όπως για τη στερλίνα, ωστόσο θα κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση».
Όπως σημειώνει το Bloomberg, αν και ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ίσως να καλωσορίσει ένα πιο αδύναμο ευρώ, που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, η υποτίμησή του για λόγους συστημικού κινδύνου θα είναι πιο ανησυχητική.
Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα έθετε εν αμφιβόλω το συνολικό ευρωπαϊκό πρότζεκτ, σύμφωνα με τον Frederik Ducrozet, οικονομολόγο της Banque Pictet στη Γενεύη.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα το ευρώ διολίσθησε 0,9%, καθώς τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα και τις υπηρεσίες στην Ευρωζώνη κατέδειξαν επιβράδυνση.
Η στερλίνα διολίσθησε κατά 1,8%.
Σήμερα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κατέγραφε κέρδη 0,2%, στο 1,1045 δολ. στις 12:37 π.μ. ώρα Τόκιο, ενώ η στερλίνα υποχωρούσε κατά 0,3%, στο 1,4115 δολάριο.
Οι μέσες εκτιμήσεις μεταξύ αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg είναι ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,08 δολ. μέχρι τις 31 Μαρτίου, για να κλείσει το 2016 στο ίδιο επίπεδο.
«To Brexit είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα, όχι μόνο βρετανικό», επισημαίνει η Donal Kinsella της Henderson Global Investors και προσθέτει ότι «ίσως είναι αναγκαίες πολιτικές απαντήσεις από τις κεντρικές τράπεζες πέραν της Τράπεζας της Αγγλίας, ειδικά αν η ΕΚΤ εκτιμά ότι το Brexit θα ζημιώσει την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ».
Από την πλευρά του ο Alan Wilde της Baring Asset Management, στο Λονδίνο, επισημαίνει ότι «το ευρώ θα αποδυναμωθεί και θα παραμείνει αδύναμο ως μέλος της διαδικασίας επούλωσης της ζώνης του ευρώ» και συμπληρώνει ότι «αν οι αγορές πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι για την Ε.Ε. και το σύνολο του οικοδομήματος της ζώνης του ευρώ, όμως δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης