Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα άκρα η Αυστρία για το προσφυγικό - Το μέτωπο με τα Δυτικά Βαλκάνια, η απομόνωση της Ελλάδας και η ακροδεξιά

Στα άκρα η Αυστρία για το προσφυγικό - Το μέτωπο με τα Δυτικά Βαλκάνια, η απομόνωση της Ελλάδας και η ακροδεξιά
Η εκτόξευση της ακροδεξιάς διαμορφώνει την ατζέντα για το προσφυγικό
Στην πλήρη απομόνωση της Ελλάδας προσβλέπει η Αυστρία όπως προκύπτει από την απόφασή της να συγκαλέσει διάσκεψη με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την προσφυγική κρίση την προσεχή Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου στη Βιέννη.
Η Αυστρία κινείται εκτός γραμμής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προχωρά σε μονομερείς ενέργειας, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας.
Στη διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αλβανίας, της Βοσνίας, της Βουλγαρίας, του Κοσόβου, της Κροατίας, του Μαυροβούνιου, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Σλοβενίας.
Είναι ξεκάθαρο ότι η προφορική δέσμευση που απέσπασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande, ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα μέχρι την καθοριστική Σύνοδο με την Τουρκία στις 6 Μαρτίου, καταργείται στην πράξη.
Η ΠΓΔΜ έκλεισε ήδη τα σύνορα για τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα τη Δευτέρα να εγκλωβιστούν στην Ειδομένη 5.000 άνθρωποι και την κατάσταση να είναι εκρηκτική.
Στο πλαίσιο αυτό η πρωτοβουλία της Αυστρίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και προκαλεί πονοκέφαλο σε Αθήνα, Βερολίνο και Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, προέρχονται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας, το οποίο συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες, και επιθυμούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε «αποθήκη» προσφύγων και μεταναστών.
Στόχος τους είναι να κλείσουν τα σύνορα στη Δυτική οδό των Βαλκανίων, προκειμένου να ανακοπούν οι ροές και να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αδιαφορώντας για τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης.
Η σύγκληση της διάσκεψης χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, στοχεύει στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου προς αυτή την κατεύθυνση, παρά την αντίθετη άποψη Γερμανίας, Γαλλίας και Κομισιόν.
Την ίδια ώρα η ακροδεξιά στην Αυστρία καλπάζει, με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, να συγκεντρώνει ποσοστό 32% σε νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό του περιοδικού Προφίλ.
Μέσα σε διάστημα ενός μήνα, το ακροδεξιό κόμμα αύξησε τα ποσοστά του κατά 2% και διατηρεί το προβάδισμά του έναντι Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος.
Είναι προφανές ότι το Λαϊκό Κόμμα διαμορφώνει την ατζέντα για την προσφυγική κρίση με στόχο να κερδίσει το χαμένο έδαφος έναντι του εθνικιστικού κόμματος.
Αυτό ακριβώς είναι και το πλέον ανησυχητικό στοιχείο, όχι μόνο για την Αυστρία αλλά για το σύνολο των χωρών της Ευρώπης.
Η ακροδεξιά σαρώνει και πλέον διαμορφώνει την ατζέντα για τα κρίσιμα ζητήματα που θα καθορίσουν το μέλλον της Ε.Ε...

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης