Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cameron: Πετύχαμε πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ χωρίς τους όρους που θέτει η Ένωση

Cameron: Πετύχαμε πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ χωρίς τους όρους που θέτει η Ένωση
Το Brexit είναι μια «μαύρη τρύπα» για τη Βρετανία 
Την συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες με τους εταίρους για την σχέση της Μ. Βρετανίας με την ΕΕ παρουσίασε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron.
Όπως υποσστήριξε με βάση τη συμφωνία η Βρετανία πέτυχε κάτι που δεν το έχει πετύχει άλλη χώρα, να έχει πλήρη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ χωρίς να πληρώνει γι αυτό και χωρίς ν' αποδεχτεί την πλήρη ελευθερία κινήσεων εντός ΕΕ.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Cameron, η συμφωνία διασφαλίζει ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να δράσει ως μπλοκ για να υποσκάψει την κοινή αγορά απέναντι στη Μ.Βρετανία αλλά και ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ν' αλλάξουν οι υπάρχουσες συνθήκες προκειμένου να διασφαλιστούν και οι χώρες εκτός ευρώ.
Επίσης, είπε ότι η Ευρώπη θα ολοκληρώσει την ενιαία αγορά σε τομείς που θα βοηθήσουν πραγματικά τη Βρετανία, όπως οι ψηφιακές υπηρεσίες, τα κεφάλαια και η ενέργεια αλλά και ότι θα ολοκληρώσει τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με μεγάλες και ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομιες από τις ΗΠΑ ως την Ινδία.
Οι ηγέτες άλλων χωρών, όπως τόνισε, του είπαν ότι θα υπογράψουν συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με την Μ. Βρετανία αλλά όταν θα έχουν ολοκληρώσει τις ανάλογες διαδικασίες με την ΕΕ.
Ο Cameron υποστήριξε ότι αν η Βρετανία έφευγε από την ΕΕ ακόμη και αν διασφάλιζε πρόσβαση στην κοινή αγορά, πάλι θα έπρεπε να αποδεχτεί την πλήρη νομοθεσία της ΕΕ, όπως και η Νορβηγία.
Αν η Βρετανία έφευγε από την ΕΕ και διατηρούσε πρόσβαση στην κοινή αγορά, θα ήμασταν σε χειρότερη θέση γιατί θα είχαμε απωλέσει τις διασφαλίσεις που η συμφωνία αυτή μας δίν
Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπόστήριξε ότι επιτεύχθηκε σημαντική συμφωνία όσον αφορά στην προστασία του συστήματος κοινωνικών παροχών της χώρας καθώς δεν θα μπορούν πλέον οι μετανάστες στη Βρετανία από χώρες - μέλη της ΕΕ δεν θα μπορούν να λαμβάνουν και να στέλνουν στις πατρίδες τους επιδόματα τέκνων για παιδιά που δεν διαμένουν στη Βρετανία και αυτό έγινε παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι πίστευαν ότι δεν υπάρχει τρόπος να πετύχουμε περιορισμό στην πρόσβαση των μεταναστών στα επιδόματα.
Ο Cameron τόνισε ότι η Μ. Βρετανία δεν ήθελε ποτέ να γίνει μέρος μιας πιο στενής ένωσης και τόνισε ότι πλέον δεν θα είναι η ΕΕ μια ένωση πολλών ταχυτήτων αλλά μία ένωση όπου διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικούς προορισμούς, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι μια πραγματικά ριζική αλλαγή.
Συμπλήρωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που πετύχε η Μ. Βρετανία είναι δεσμευτικές και δεν μπορούν ν' αλλάξουν χωρίς συμφωνία όλων των μελών της ΕΕ και της Βρετανίας αλλά και ότι η Μ. Βρετανία διατηρεί είναι ιδιαίτερα καθεστώς εντός ΕΕ που σημαίνει ότι μπορεί να κερδίσει το καλύτερο και από τους δύο κόσμους αν και δεν έκρυψε ότι θεωρεί ότι θα πρέπει ν' αλλάξουν και άλλα στην ΕΕ.
Προειδοποίησε ότι η ψήφος στο δημοψήφισμα θα είναι μίας κατεύθυνσης: Δεν θα υπάρξει άλλη επιλογή ή δεύτερη διαπραγμάτευση ή δημοψήφισμα.
Αν ο βρετανικός λαός ψηφίσει για να φύγει από την ΕΕ, αυτό θα γίνει αμέσως, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία και αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ χωρίς νέα συμφωνία θα έχει πρόβλημα με την κοινή αγορά και με εμπορικές συμφωνίες με περίπου 53 χώρες προειδοποίησε.
Και συμπλήρωσε ότι ο μόνος τρόπος να περιγράψει κανείς αυτήν την κατάσταση είναι ότι ένα Brexit αποτελεί τεράστιο ρίσκο για την ευημερία της χώρας, μια «μαύρη τρύπα», και παρά το ότι είναι γεγονός ότι η συμμετοχή στην ΕΕ συνοδεύεται από περιορισμούς και κόστος, ταυτόχρονα η έξοδος από αυτήν είναι ένα άγνωστο, δεν ξέρουμε τί θα βρούμε.
Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να γίνει το καλύτερο για τη χώρα και αν και το Brexit μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, δεν θα επαναφέρει τον έλεγχο, τόνισε ο Cameron υποστηρίζοντας ότι δεν είναι η ώρα για διάσπαση της Ευρώπης όταν εντείνεται ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός στον νότο της Ευρώπη και υπάρχει και ο Πούτιν στα ανατολικά.
Κατέληξε λέγοντας ότι ο ίδιος δεν επιδιώκει να επανεκλεγεί και υπό την έννοια αυτή δεν έχει άλλη ατζέντα και λέει πραγματικά αυτό που πιστεύει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης