Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Κοντά σε προσωρινή συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Reuters: Κοντά σε προσωρινή συμφωνία  ΗΠΑ και Ρωσία  για κατάπαυση του πυρός στη Συρία
Από τη συμφωνία θα εξαιρούνται επιχειρήσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και την Nusra Front, παρακλάδι της al Qaeda
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry και ο ομόλογός του της Ρωσίας, Sergey Lavrov, έφτασαν σε μία προσωρινή συμφωνία για το τέλος των εχθροπραξιών στη Συρία και οι δύο πλευρές είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ σε μία κατάπαυση του πυρός, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ακόμα υπάρχουν, όμως, θέματα που πρέπει να επιλυθούν και δεν αναμένεται κάποια άμεση αλλαγή της κατάστασης.
Η βία συνεχίστηκε στη Συρία και την Κυριακή 21/2 με 62 ανθρώπους να σκοτώνονται στη Δαμασκό από πολλαπλές εκρήξεις βομβών, ενώ άλλοι 57 βρήκαν τον θάνατο στη Χομς.
Οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας εναντίον των ανταρτών που μάχονται τον Assad έχουν επιδεινώσει τη δυστυχία και την καταστροφή στη Συρία, όπου μαίνεται για πέντε χρόνια ο εμφύλιος με σχεδόν μισό εκατομμύριο νεκρούς.
Ο Assad δήλωσε πρόθυμος για μία κατάπαυση του πυρός, αρκεί να μην το εκμεταλλευτούν οι αντάρτες και οι χώρες που τους υποστηρίζουν.
Και η συριακή αντιπολίτευση είχε εκφραστεί θετικά για μία προσωρινή εκεχειρία με την προϋπόθεση ότι όλοι οι σύμμαχοι της Δαμασκού, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας  θα προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός
«Φτάσαμε σε μία προσωρινή συμφωνία για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και αυτό μπορεί να γίνει από τις επόμενες μέρες» δήλωσε ο Kerry από το Αμάν της Ιορδανίας και πρόσθεσε ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μία κατάπαυση του πυρός».
Δεν έδωσε, όμως, λεπτομέρειες της συμφωνίας υποστηρίζοντας ότι οι δύο πλευρές τώρα τις καταγράφουν, αλλά επανέλαβε ότι η θέση των ΗΠΑ για αποχώρηση του Assad παραμένει σταθερή.
«Με τον Assad δεν γίνεται να σταματήσει ο πόλεμος» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Kerry.
H μοίρα του Assad είναι να αποτελεί το βασικό σημείο διαφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που τον στηρίζει.
Εσχάτως, η Ρωσία έχει αρχίσει να λέει ότι πρέπει ο συριακός λαός να αποφασίσει αν ο Assad θα συνεχίσει ή, όχι στην εξουσία, ωστόσο, εξακολουθεί να υποστηρίζει τη Δαμασκό με τις αεροπορικές επιδρομές.  
Ο Kerry ανέφερε επίσης ότι είναι πιθανή μία συνομιλία του Obama με τον Putin τις προσεχείς μέρες για να ολοκληρωθεί η προσωρινή συμφωνία των δύο χωρών στις βασικές της αρχές.
Το ρώσικο υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε από την πλευρά του τη συνομιλία Kerry και Lavrov την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου για τις προϋποθέσεις μίας κατάπαυσης του πυρός.
Επισήμανε, εξάλλου, και ότι η κατάπαυση του πυρός θα εξαιρεί επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων και συγκεκριμένα εκείνων που χαρακτηρίζει ως «τρομοκρατικές οργανώσεις  το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τέτοιες οργανώσεις είναι το Ισλαμικό Κράτος και η Nusra Front που θεωρείται παρακλάδι της al Qaeda.
Παρά την προσωρινή συμφωνία, ο Kerry δεν βλέπει μία άμεση αλλαγή στις εχθροπραξίες στο έδαφος.
Τα παγιδευμένα αμάξια και οι επιθέσεις αυτοκτονίας στοίχισαν, άλλωστε, την Κυριακή 21/2 τη ζωή σε 60 ανθρώπους στη Δαμασκό και άλλοι 100 πληγώθηκαν στη Χομς.
O Kerry πρόσθεσε επίσης ότι χρειάζονται μερικές μέρες για να ενημερώσουν οι δύο πλευρές και τις άλλες χώρες, αλλά και τη συριακή αντιπολίτευση.
Συγκεκριμένα, η Ρωσία θα μιλήσει με τη συριακή κυβέρνηση και το Ιράν και οι ΗΠΑ με τη συριακή αντιπολίτευση και τους συμμάχους της.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu έφτασε, εξάλλου, στην Τεχεράνη, αλλά δεν έγινε γνωστός ο λόγος της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα του Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης