Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ραδιενεργό υλικό εντοπίστηκε πεταμένο κοντά σε μία πετρελαιοπηγή στο Ιράκ

tags :
Reuters: Ραδιενεργό υλικό εντοπίστηκε πεταμένο κοντά σε μία πετρελαιοπηγή στο Ιράκ
Εικάζεται ότι ίσως το Ισλαμικό Κράτος να ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτό το ραδιενεργό υλικό σαν όπλο
Ραδιενεργό υλικό που είχε χαθεί στο Ιράκ, βρέθηκε πεταμένο κοντά σε μία πετρελαιοπηγή στην πόλη Zubair σύμφωνα με το Reuters.
Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, μπορεί να το είχε αποκτήσει το Ισλαμικό Κράτος για να το χρησιμοποιήσει σαν όπλο.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι το υλικό ήταν συσκευασμένο σε ένα προστατευτικό κουτί στο μέγεθος ενός λάπτοπ, δεν είχε καμία ζημιά και δεν υπάρχει ανησυχία για εκπομπή ραδιενέργειας.
Το Reuters είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράκ έψαχνε για το συγκεκριμένο ραδιενεργό υλικό από τον Νοέμβριο του 2015, οπότε και είχε κλαπεί από μία αποθήκη που ανήκει σε υπηρεσίες πετρελαίου των ΗΠΑ στη Basra.
Δεν είναι ξεκάθαρο πώς από εκεί βρέθηκε στην πόλη Ζubair, 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Basra.
Ένας περαστικός βρήκε το ραδιενεργό υλικό και αμέσως ενημέρωσε τις δυνάμεις ασφαλείας που έσπευσαν στο σημείο με ειδική ομάδα πρόληψης της εκπομπής ραδιενέργειας, ανέφερε στο Reuters ο επικεφαλής του γραφείου ασφαλείας της Basra Jabad al Saidi.
«Μετά τον αρχικό έλεγχο μπορώ να διαβεβαιώσω ότι το υλικό ήταν καλά σφραγισμένο και δεν υπάρχει περίπτωση έκλυσης ραδιενέργειας» πρόσθεσε ο Saidi.
Ένας υπεύθυνος ασφαλείας ανέφερε ότι τα μέτρα και οι έλεγχοι είχαν ως αποτέλεσμα αυτοί που έκλεψαν το υλικό να μην καταφέρουν τελικά να το βγάλουν έξω από την πόλη Zubair.
«Αφού δεν κατάφεραν να το πάρουν εκτός πόλης, αποφάσισαν να το παρατήσουν εκεί που βρέθηκε» υποστήριξε ο αξιωματούχος και υποσχέθηκε ότι «είναι θέμα χρόνου να συλληφθούν οι κλέφτες».
Το υλικό που λειτουργεί με ακτίνες γ για να ελέγξει αν υπάρχουν ρωγμές σε αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μία διαδικασία που αποκαλείται «βιομηχανία γ ραδιογραφία», ανήκε σε μία εταιρία που έχει τη βάση της στην Κωνσταντινούπολη, την SGS.
Το υλικό κατατάσσεται στη ραδιενεργό κατηγορία 2 από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, κάτι που σημαίνει ότι αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να προκαλέσει μόνιμο τραυματισμό σε άτομο που είναι εκτεθειμένο κοντά του για κάποια λεπτά ή, ώρες.
Και μπορεί να αποβεί μοιραίο για κάποιον να εκτεθεί σε αυτό για ώρες ή, μέρες.
Η εταιρία SGS αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για την εξαφάνιση του υλικού πέρσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης