Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Θετική απέναντι στο ενδεχόμενο προσωρινής εκεχειρίας η αντιπολίτευση της Συρίας

Reuters: Θετική απέναντι στο ενδεχόμενο προσωρινής εκεχειρίας η αντιπολίτευση της Συρίας
Προϋπόθεση για την εκεχειρία η κατάπαυση του πυρός από την πλευρά της Ρωσίας
Η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε το Σάββατο (20/2) ότι συμφωνεί με το ενδεχόμενο μίας προσωρινής εκεχειρίας με την προϋπόθεση οι σύμμαχοι του Assad, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, να εγγυηθούν την κατάπαυση του πυρός, όπως μεταδίδει το Reuters.
Oι ρώσικοι βομβαρδισμοί άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2015 και έχουν γείρει την πλάστιγγα του συριακού εμφυλίου υπέρ του Assad προς απογοήτευση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που υποστηρίζουν τους αντάρτες.
Όλες οι προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας τους τελευταίους πέντε μήνες απέτυχαν.
Ο πρόσφατος γύρος συνομιλιών στη Γενεύη χαιρετήθηκε, όμως, τόσο από τη Ρωσία, όσο και από τις ΗΠΑ.
Το Σάββατο στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη συμφωνία τους στο ενδεχόμενο μίας προσωρινής εκεχειρίας που θα επιτευχθεί μέσω της διεθνούς μεσολάβησης.
Για την ώρα δεν μοιάζει, πάντως, πιθανό να σταματήσουν οι ρώσικοι βομβαρδισμοί.
Η δήλωση του εκπροσώπου του Putin, Dmitry Peskov ήταν, άλλωστε, κατηγορηματική.
«Η Ρωσία θα συνεχίσει την πολιτική παροχής βοήθειας στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας που μάχονται ενάντια σε τρομοκράτες και τρομοκρατικές οργανώσεις».
Αλλά το Συμβούλιο που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να εγγυηθούν ότι η Ρωσία και το Ιράν θα σταματήσουν να πολεμούν.
«Όλες οι πλευρές πρέπει να προχωρήσουν σε αμοιβαία κατάπαυση του πυρός και η κυβέρνηση να απελευθερώσει αιχμαλώτους» ήταν χαρακτηριστικά το σχόλιο που έγινε.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Ρωσίας και των ΗΠΑ συναντήθηκαν την Παρασκευή 19/2 στη Γενεύη και σύμφωνα με μία πηγή του Reuters η συριακή αντιπολίτευση συμφώνησε σε μία εκεχειρία δύο, τριών εβδομάδων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εκεχειρία θα υποστηριχθεί από όλες τις πλευρές, με εξαίρεση το Ισλαμικό Κράτος.
Επίσης η al Qaeda και η Nusra Front, που θεωρείται κι αυτή τρομοκρατική οργάνωση δεν θα είναι στο στόχαστρο για αυτό το διάστημα.
Οι μαχητές της Nusra πολεμούν αυτόνομα ή, με άλλα γκρουπ ανταρτών στο Idlib.
Ο τερματισμός των πολιορκιών είναι ένα ακόμα σημείο τριβής, προκειμένου να φτάσει σε ένα τέλος η εμφύλια σύγκρουση.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 486.700 άνθρωποι που είναι πολιορκημένοι σε 15 περιοχές της Συρίας και άλλα 4,6 εκατομμύρια βρίσκονται σε μέρη που η πρόσβαση είναι δύσκολη και έχουν αναφερθεί θάνατοι από πείνα και υποσιτισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης