Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Το προσφυγικό απειλεί με ανθρωπιστική κρίση την Ελλάδα και φέρνει σε δύσκολη θέση τη Γερμανία

Le Monde: Το προσφυγικό απειλεί με ανθρωπιστική κρίση την Ελλάδα και φέρνει σε δύσκολη θέση τη Γερμανία
Αν η Ελλάδα «βουλιάξει» υπό το προσφυγικό βάρος λόγω των κλειστών συνόρων, τότε ο εφιάλτης της οικονομικής κρίσης επανέρχεται για την ΕΕ
Η απόφαση της Αυστρίας να θέσει μονομερώς πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που μπορεί να δεχτεί ημερησίως απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία Σένγκεν, ν' απομονώσει την Ελλάδα ενώ φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη Γερμανία, εκτιμά σε ανάλυσή της για τις εξελίξεις στο προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής η εφημερίδα Le Monde υποστηρίζοντας ότι βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο ως προς την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Οι υπέρμαχοι του «Σχεδίου Β», δηλαδή ο καθένας για τον εαυτό του, κοντεύουν, μέσα σε λίγες εβδομάδες, να «θάψουν» εντελώς το «Σχέδιο Α» της Κομισιόν και της Γερμανίδας καγκελαρίου, δηλαδή να υπάρξει μια ευρωπαϊκή απάντηση στη βάση της αλληλεγγύης στην προσφυγική κρίση.
Την νύχτα της Πέμπτης, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι υπάρχει απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας της κατάστασης και της ανάγκης να υπάρξει γρήγορη αποτίμηση της κατάστασης.
Ζήτησε και πέτυχε να γίνει νέα Σύνοδος Κορυφής τον Μάρτιο αμέσως μετά την πραγματοποίηση της συνάντησης ΕΕ - Τουρκίας όπου θα αποτιμηθεί η πορεία της, μεταξύ τους συμφωνίας, για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.
Απόδειξη της διογκούμενης ανησυχίας που επικρατεί, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, είναι ότι στα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, αναφέρεται πολλές φορές η ανάγκη να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια προς τις χώρες μέλη της ΕΕ «που επηρεάζονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση», κάτι που αφορά βασικά την Ελλα΄δα.
Αυτό που φοβούνται όλοι και το Βερολίνο θεωρούσε απίθανο είναι να επικρατήσει τελικά ένα σενάριο καταστροφής.
Αν τα ευρωπαϊκά σύνορα κλείσουν, χιλιάδες πρόσφυγες θα παγιδευτούν στην Ελλάδα.
Η Αθήνα, εντελώς αποσταθεροποιημένη από την ανθρωπιστική αυτή κρίση, δεν θα μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, και κυρίως την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που ζητούν οι δανειστές.
Αυτό σημαίνει ότι θα αναβιώσει η οικονομική κρίση, επιδεινωμένη από πολιτική κρίση, και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίρπα διαθέτει μικρή πλειοψηφία στη βουλή.
Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί μεγάλη ήττα για την ΕΕ.
«Χορεύουμε πάνω σε ένα ηφαίστειο» παραδεχόταν ανώτερους αξιωματούχος της ΕΕ στη γαλλική εφημερίδα.
Αρχικώς, συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα, η Σύνοδος Κορυφής τόσο για την Γερμανίδα καγκελάριο όσο και για τον Έλληνα πρωθυπουργό θεωρούνταν ότι θα έχει αίσιο τέλος.
Η Αθήνα έχει προχωρήσει τις δεσμεύσεις, θα εξεταζόταν η πορεία της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας κ.ο.κ.
Η ανατροπή άρχισε με την αναβολή της μετάβασης του Τούρκου πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, κάτι που οδήγησε στο να «κλείσει» συνάντηση για το θέμα τον Μάρτιο.
Στη συνέχεια, ήρθε η απόφαση της Αυστρίας να θέσει ανώτατο όριο στις αφίξεις προσφύγων ανά ημέρα, η οποία προστέθηκε στην αρνητική στάση της ομάδας του Visegrad και στις ολοένα περισσότερες ανησυχίες των χωρών των Βαλκανίων για τις ροές προσφύγων που μπορεί να οδηγήσουν σε κλείσιμο συνόρων.
Η απόφαση της Αυστρίας σε πρώτο επίπεδο μοιάζει να συμφέρει και τη Γερμανία δεδομένου ότι θα μειώσει τις προσφυγικές ροές και προς αυτήν.
Εντούτοις, γερμανικές διπλωματικές πηγές δεν έκρυβαν τη δυσφορία και την οργή τους.
«Δεν τίθεται θέμα για τέτοιες σκέψεις: Δεν θέλουμε τείχη που θα απειλούν με απομόνωση την Ελλάδα, θα την εμποδίζουν να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, θα επηρεάσουν την αποπληρωμή των δανειστών της» υποστήριζαν οι πηγές αυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης