Τελευταία Νέα
Διεθνή

SkyNews: Μάχη ενάντια στον χρόνο από τον Cameron να διασφαλίσει μια συμφωνία με την Ε.Ε. και να αποφύγει το Brexit

SkyNews: Μάχη ενάντια στον χρόνο από τον Cameron να διασφαλίσει μια συμφωνία με την Ε.Ε. και να αποφύγει το Brexit
Ο βρετανός πρωθυπουργός προσπαθεί να πετύχει εγκαίρως μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. ώστε να διεξάγει το δημοψήφισμα τον Ιούνιο
Μάχη ενάντια στον χρόνο δίνει ο βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, ώστε να επιτύχει εγκαίρως μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους του για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. ώστε να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ τον Ιούνιο.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του SkyNews, ο βρετανός πρωθυπουργός είχε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, σειρά διμερών συναντήσεων, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές σε τέσσερις τομείς των διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα, όπως ανέφεραν στο SkyNews δύο ευρωπαίοι υπουργοί, ο David Cameron εξέπληξε κάποια στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν ζήτησε ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τους περιορισμούς των ωφελειών για 13 χρόνια.
Η νέα αυτή πρότασή του αφορά μια αρχική περίοδο 7 ετών περιορισμών, με δύο ανανεώσιμες περιόδους επιπλέον 3 ετών η κάθε μία.
Όμως, ήρθε αντιμέτωπος και με μια κίνηση από χώρες, ηγούμενες από το Βέλγιο και τη Γαλλία για μια «αυτοκαταστροφική» ρήτρα, όπως σημειώνεται, βάσει της οποίας αποκλείεται η πιθανότητα δεύτερης διαπραγμάτευσης και δημοψηφίσματος σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ε.Ε.
Από την άλλη, σύμμαχοι του βρετανού πρωθυπουργού, όπως ο ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny, απηύθυναν έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να «βοηθήσουν τον David» να πάρει μια γρήγορη, ισχυρή συμφωνία ώστε να την «πουλήσει» στο σκεπτικό κόμμα του και το υπουργικό του συμβούλιο.
Ο ολλανδός πρωθυπουργός, Marc Rutte, άφησε να εννοηθεί ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να κρατήσει μέχρι το Σάββατο, ύστερα από ένα εξάωρο μαραθώνιο δείπνο για το μεταναστευτικό στο περιθώριο των συνομιλιών για την αποφυγή ενός Brexit.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, είπε στους ευρωπαίους ηγέτες ότι είναι έτοιμος για μια επέκταση της Συνόδου μέχρι την Κυριακή, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Tusk ανέφερε ότι «προς το παρόν, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε σημειώσει μερική πρόοδο, όμως ακόμη απομένουν πολλά να γίνουν».
Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, ανέφερε ότι «έχει καταστεί σαφές ότι η συμφωνία δεν θα είναι εύκολη για πολλούς, όμως υπάρχει βούληση».
Ο βρετανός πρωθυπουργός είχε μια συμπαθητική αντιμετώπιση όταν ήγειρε ανησυχίες ότι το σχέδιο συμφωνίας δεν έγινε θετικά αποδεκτό στη Βρετανία, όμως το θέμα περιπλέχθηκε όταν άλλοι ηγέτες, περιλαμβανομένου του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, έθεσαν θέμα παραχωρήσεων για τους ίδιους.
Η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων της Βρετανίας θα ξεκινήσει περί τις 10 π.μ. ώρα Λονδίνου, με τον γάλλο πρόεδρο, Francois Hollande και τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, να αναμένεται να έχουν μία ώρα νωρίτερα συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν την προσέγγισή τους στις συνομιλίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης