Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: O Cameron στη σύνοδο κορυφής, ζητάει ρήτρα 13 ετών για τις κοινωνικές παροχές

Bloomberg: O Cameron στη σύνοδο κορυφής, ζητάει ρήτρα 13 ετών για τις κοινωνικές παροχές
Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέπληξε τους πάντες, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής με αίτημα επέκτασης σε 13 χρόνια της αναστολής παροχής κοινωνικών επιδομάτων
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, πιέζει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για βαθύτερες περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα ξένων υπηκόων στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του «στοιχήματος» του Brexit, στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που ξεκίνησε την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016.
Αυτό αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ο Cameron ζήτησε από τους ομολόγους του να του προσφέρουν μια νέα συμφωνία που να περιλαμβάνει όρους συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., οι οποίοι να του επιτρέψουν να πείσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους για την παραμονή της χώρας του στην Ε.Ε..
Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέπληξε τους πάντες, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής με αίτημα επέκτασης σε 13 (7+3+3) χρόνια συνολικά της εφαρμογής του μέτρου αναστολής της παροχής κοινωνικών επιδομάτων σε μη Βρετανούς πολίτες στη Βρετανία, μια πρόταση ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενη εντός της Ε.Ε..
Οι ηγέτες των περισσότερων χωρών της ανατολικής Ευρώπης έχουν καταστήσει σαφές ότι θα δεχθούν την αναστολή χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων στους πολίτες τους το πολύ μέχρι πέντε χρόνια.
Στο μεταξύ, το Βέλγιο φέρεται να πιέζει ούτως ώστε η πρόταση που θα προσφερθεί στη Βρετανία να περιλαμβάνει αναφορά στο ότι αποτελεί την «τελική προσφορά» της Ε.Ε. και ότι τυχόν απόρριψή της θα σήμαινε την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., με στόχο να αποτρέψει τη διενέργεια και δεύτερου βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά και τυχόν άλλων αντίστοιχων δημοψηφισμάτων σε χώρες-μέλη της Ε.Ε..
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, που προεδρεύει της συνόδου κορυφής, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι είναι διατεθειμένος να παρατείνει τη σύνοδο ακόμα και μέχρι την Κυριακή 21/2, αν αυτό χρειαστεί για την επίτευξη της συμφωνίας που θα κληθούν να εγκρίνουν οι Βρετανοί ψηφοφόροι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης