Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Τρομάζει το ενδεχόμενο ενός Brexit, προκαλώντας τεράστια ζήτηση για συναλλαγματικά options ευρώ-στερλίνας

WSJ: Τρομάζει το ενδεχόμενο ενός Brexit, προκαλώντας τεράστια ζήτηση για συναλλαγματικά options ευρώ-στερλίνας
Όσο διχασμένο είναι το βρετανικό εκλογικό σώμα περί του Brexit, άλλο τόσο διχασμένο είναι και για τις εκτιμώμενες οικονομικές συνέπειες που αυτό θα είχε
Μαζική στροφή των επενδυτών της Βρετανίας σε χρηματο-οικονομικά μέσα προστασίας τους από ενδεχόμενη καθίζηση της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων, έχει προκαλέσει η προοπτική ενός Brexit στο επερχόμενο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε..
Σύμφωνα με άρθρο της αμερικανικής εφημερίδος Wall Street Journal, η τεράστια ζήτηση συναλλαγματικών δικαιωμάτων προαίρεσης (options) επί της ισοτιμίας ευρώ-στερλίνας (EURGBP) παραπέμπει σε υπονοούμενη μεταβλητότητα των συγκεκριμένων options μέχρι 12% στο επόμενο εξάμηνο, από 8,4% στο μέσον Δεκεμβρίου 2015.
Τα συναλλαγματικά options δίνουν στον κάτοχό τους το δικαίωμα - δίχως υποχρέωση - να «κλειδώσουν» μια συναλλαγματική ισοτιμία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο εξασκούν σε περίπτωση που τους συμφέρει με βάση την εξέλιξη της υποκείμενης ισοτιμίας.
Όσο μεγαλύτερη είναι η μεταβλητότητα ενός option συναλλάγματος, τόσο πιο ισχυρές είναι οι εκτιμώμενες μεταβολές της υποκείμενης ισοτιμίας και τόσο πιο ακριβή είναι η τιμή του option.
Από την αρχή του νέου έτους, η στερλίνα έχει εξασθενήσει κατά 4,6% έναντι του ευρώ, όχι όμως απαραίτητα μόνο λόγω ενδεχόμενου Brexit, αλλά και επειδή η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται να αναβάλλει για το μεσοπρόθεσμο μέλλον την επόμενη αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων του νομίσματος.
Σε κάθε περίπτωση, όσο διχασμένο είναι το εκλογικό σώμα περί της ανάγκης ή μη, αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλο τόσο διχασμένο είναι και για τις εκτιμώμενες οικονομικές συνέπειες που θα είχε ένα Brexit, με πολλούς επενδυτές και πολίτες να πιστεύουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Βρετανία θα κατέγραφε οφέλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης