Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schulz: Να μην υφίστανται διακρίσεις οι χώρες - μη μέλη της ευρωζώνης αλλά όχι να έχουν προνόμια στην κοινή αγορά

tags :
Schulz: Να μην υφίστανται διακρίσεις οι χώρες - μη μέλη της ευρωζώνης αλλά όχι να έχουν προνόμια στην κοινή αγορά
Το Ευρωκοινοβούλιο έχει προτείνει αρκετές τροποποιήσεις στη συμφωνία ΕΕ - Μ.Βρετανίας δήλωσε ο πρόεδρός του
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εντοπίσει τρεις τομείς που είναι κομβικής σημασίας για τη συμφωνία Μ. Βρετανίας - ΕΕ και έχει εντοπίσει και αρκετά σημεία στο προσχέδιο συμφωνίας τα οποία θέλει να συζητήσει αύριο και μεθαύριο, δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz.
Προσέθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην συμφωνία Μ.Βρετανίας - ΕΕ δεν μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για άλλα κράτη - μέλη της Ένωσης και συμπλήρωσε ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρούν ότι «η ακόμη στενότερη ένωση» είναι ένας καλός τρόπος να προχωρήσει η ΕΕ και στο μέλλον, και αυτό δεν μπορεί να ισχύει μόνο για το παρελθόν.
Ο Martin Schulz σημείωσε επίσης ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί έτσι ώστε η συμφωνία μεταξύ Μ.Βρετανίας και ΕΕ να μην θεσμοθετήσει, κατά κάποιον τρόπο, τη διάκριση ανάμεσα στις χώρες που έχουν ευρώ και στις χώρες που δεν έχουν, θυμίζοντας ότι μόνο η Βρετανία και η Δανία έχουν επιλέξει να είναι εκτός ευρώ.
Δεν είμαστε μια Ένωση με πολλά νομίσματα, υπογράμμισε.
Συνέχισε λέγοντας ότι από την μία είναι δίκαιο αυτό που ζητά η Βρετανία, δηλαδή να μην υφίσταται διακρίσεις ως χώρα μη μέλος της Ευρωζώνης σε μια κοινή αγορά, από την άλλη, όμως, είναι επίσης σωστό να μην χαίρουν οι χώρες - μη μέλη της Ευρωζώνης αλλά μέλη της Ένωσης ιδιαίτερων προνομίων σε μια κοινή αγορά.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι οι μηχανισμοί για την προστασία των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας πρέπει να είναι συμβατοί με την ελεύθερη κυκλοφορία και την απαγόρευση των διακρίσεων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάνοντας αναφορά σε ένα από τα κομβικότερα ζητήματα που έχει θέσει το Λονδίνο.
Και υπογράμμισε ότι αν και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ απαιτήσουν παρόμοιες αλλαγές τότε θα βρεθούμε σε «κατάσταση αλλαγής συνθήκης» και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο.
Όπως είπε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εμπλακεί ενεργά στη διαμόρφωση της συμφωνίας, οι ευρωβουλευτές έχουν εκφράσει απόψεις και η συζήτηση θα συνεχιστεί σε βάθος.
Επίσης, όπως τόνισε, έχουν καταθέσει οι ευρωβουλευτές μια σειρά τροποποιήσεων στη συμφωνία οι οποίες επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο αρχικό προσχέδιο που έχει καταθέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.
Για την προσφυγική κρίση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι δεν αρκούν οι οικονομικές δεσμεύσεις αλλά θα πρέπει αυτές να γίνονται και πράξη.
Σημείωσε ότι σε αυτόν τον τομέα η Μ. Βρετανία είναι μία από τις πιο γενναιόδωρες χώρες και όντως δίνει τα χρήματα για τα οποία δεσμεύεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σημείωσε ότι η ΕΕ είναι ισχυρή στο βαθμό που τα κράτη - μέλη της θέλουν να είναι ισχυρή και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει τα κράτη - μέλη ν' αναρωτηθούν πραγματικά τί είναι αν σταθούν μόνα τους και κατέληξε ότι για ν' αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις πρέπει η ΕΕ να μείνει ενωμένη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης