Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Εξηγήσεις από τον Ιάπωνα κεντρικό τραπεζίτη ζήτησε η ιαπωνική Βουλή για τα αρνητικά επιτόκια του γιέν

WSJ: Εξηγήσεις από τον Ιάπωνα κεντρικό τραπεζίτη ζήτησε η ιαπωνική Βουλή για τα αρνητικά επιτόκια του γιέν
«Δεν υπάρχει περίπτωση οι εμπορικές τράπεζες να καταστήσουν αρνητικά τα επιτόκια καταθέσεων» στην Ιαπωνία
Σαστισμένη εμφανίζεται η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) από τις αντιδράσεις στις απροσδόκητες συνέπειες της μείωσης ενός εκ των παρεμβατικών της επιτοκίων για πρώτη φορά σε αρνητικό επίπεδο προ τριών εβδομάδων.
Όχι μόνον δεν αυξάνεται ο δανεισμός στην οικονομία, η κατανάλωση ή οι επενδύσεις, αλλά ακόμα σημαντικότερα το νόμισμα της χώρας αντί να εξασθενήσει έχει ενισχυθεί σημαντικά κάτω από τα 114 γιέν ανά δολάριο ΗΠΑ, μετατρέποντας σε ζημίες τα κέρδη πολλών ιαπωνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016 ο διοικητής της BoJ,
Haruhiko Kuroda, βρέθηκε σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση στο ιαπωνικό κοινοβούλιο όπου είχε προσκληθεί, καθώς αρκετοί βουλευτές του απηύθυναν κατηγορίες ότι η νέα νομισματική πολιτική της BoJ θυματοποιεί τους καταναλωτές και στέλνει ένα μήνυμα απόγνωσης.
kuroda haruhikoΣτην πραγματικότητα, τα αρνητικά επιτόκια κατά κάποιο τρόπο κάνουν το ιαπωνικό κοινό να αισθάνεται αρνητικά προδιατεθειμένο, φοβισμένο απέναντι στην πρωτόγνωρη κατάσταση.
Ακόμα και ένας βουλευτής της συμπολίτευσης, ο Masahiro Ishida, αποκάλεσε τη νομισματική πολιτική δυσνόητη, εκτιμώντας ότι ίσως έχει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο απότέλεσμα.
Η κριτική που δέχεται η BoJ φαίνεται να την εκπλήσσει - παρά τις καταφανώς αρνητικές ακούσιες συνέπειες των αποφάσεών της - καθώς τόσο όσοι κατανοούν τη λογική των αρνητικών επιτοκίων, όσο και αυτοί που δεν καταλαβαίνουν τίποτα από την πολιτική της BoJ, την επικρίνουν για αναποτελεσματικότητα.
Καθιστώντας αρνητικό το επιτόκιο αποδοχής ορισμένων καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών - με ισχύ από προχθές, Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 - αρχικός στόχος της BoJ ήταν να ενισχύσει τη ρευστότητα στην ιαπωνική οικονομία ακόμα περισσότερο από τα επιπλέον 700,8 δισ. δολάρια με τα οποία την τροφοδοτεί ετησίως, τονώνοντας υποτίθεται την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Όμως, οι αγορές είχαν άλλη άποψη από τον Kuroda, με αποτέλεσμα αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων το γιέν να ενισχυθεί σημαντικά, απειλώντας την κερδοφορία των Ιαπώνων εξαγωγέων.
Σύμφωνα με τον Ιάπωνα κεντρικό τραπεζίτη, «δεν υπάρχει περίπτωση οι εμπορικές τράπεζες να καταστήσουν αρνητικά τα επιτόκια καταθέσεων», ένα ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα το ιαπωνικό κοινό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης