Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tusk: Δεν είναι βέβαιη ακόμη μια συμφωνία με την Μ. Βρετανία - Παραμένουν ανοικτά πολιτικά θέματα

Tusk: Δεν είναι βέβαιη ακόμη μια συμφωνία με την Μ. Βρετανία - Παραμένουν ανοικτά πολιτικά θέματα
Σε επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, προειδοποιεί ότι θα είναι ήττα και για τις δύο πλευρές η αποτυχία συμφωνίας
Την προειδοποίηση ότι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Μ. Βρετανίας και της ΕΕ δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί στη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει αύριο Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες απευθύνει στους Ευρωπαίους ηγέτες με επιστολή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusκ.
Ο Tusk, ο οποίος ήταν ο βασικός διαπραγματευτής της συμφωνίας εκ μέρους της ΕΕ με τον Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron, περιόδευσε σε μια σειρά από χώρες τα τελευταία 24ωρα προκειμένου να ενημερώσει αλλά και να εκμαιεύσει την στήριξη χωρών που αντιδρούν σε ορισμένες από τις προβλέψεις της συμφωνίας, όπως πχ οι χώρες της ομάδας του Visegrad (Σλοβενία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία).
Στην ενημερωτική του επιστολή, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα επισήμως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Donald Tusk αναφέρει ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι «υπάρχουν ακόμη διαφορές σε ορισμένα πολιτικά ζητήματα» τα οποία θα πρέπει να λυθούν και παραδέχτηκε ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο αλλά κάλεσε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες να είναι «εποικοδομητικοί και δημιουργικοί».
Προειδοποιεί ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας «θα είναι ήττα για την ΕΕ και την Μ. Βρετανία» και θα είναι «γεωπολιτική νίκη για εκείνους που επιδιώκουν να την διχάσουν».
Το ακριβές σχέδιο μεταρρύθμισης της σχέσης Μ. Βρετανίας - ΕΕ θα γνωστοποιηθεί στις ευρωπαϊκές ηγεσίες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.
Μεταξύ των μέτρων που έχουν προκαλέσει την μεγαλύτερη αντίδραση είναι η πρόθεση του Λονδίνου να «κόψει» τα επιδόματα που δίνονται σε όσους μετανάστες φθάνουν στην Βρετανία από χώρες μέλη της ΕΕ και να περιορίσει τα επιδόματα που τους χορηγεί για τα παιδιά, στην προσπάθειά του να περιορίσει το ρεύμα μετανάστευσης από την υπόλοιπη ΕΕ.
Όπως ενημερώνει ο Donald Tusk τους Ευρωπαίους ηγέτες, όλο το πρώτο μέρος της Συνόδου θα είναι αφιερωμένο στην επίσημη παρουσίαση της συμφωνίας με τη Μ. Βρετανία ενώ στο δείπνο θα συζητηθεί εκτενώς το τί γίνεται με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί και σε ποιο σημείο υλοποίησης βρίσκονται ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσει ανεπίσημη συζήτηση και για τα δύο θέματα όπου, ως προς το δεύτερο, θα δοθεί ιδιαίτερα έμφαση και στις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης