Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Η Merkel στην απομόνωση - Το γκρουπ του Visegrad, ο γαλλογερμανικός άξονας και η Ελλάδα

Σύνοδος Κορυφής: Η Merkel στην απομόνωση - Το γκρουπ του Visegrad, ο γαλλογερμανικός άξονας και η Ελλάδα
Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βρίσκεται για άλλη μια φορά στην κόψη του ξυραφιού
Με μια νέα κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση τις επόμενες 48 ώρες.
Το έργο των ευρωπαίων ηγετών και ιδιαίτερα της Καγκελαρίου Merkel μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βρίσκεται για άλλη μια φορά στην κόψη του ξυραφιού.
Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής θα βρεθεί η προσφυγική κρίση, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την παραμονή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενόψει του δημοψηφίσματος του Ιουνίου.
Πρωταρχικός στόχος της Καγκελαρίου είναι να διασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, καθώς όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Erdogan κρατάει το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ωστόσο αυτή τη φορά ένα είναι το στοιχείο που κυριαρχεί και διαφοροποιεί την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής έναντι προηγούμενων συνεδριάσεων: Η απομόνωση της Merkel.
Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με την πολιτική των «ανοικτών συνόρων» έχει επιφέρει καίριο πλήγμα στην παντοκρατορία της.
Τις προτάσεις της δεν στηρίζει κατ' ουσίαν κανείς πέραν της Ελλάδας και της Ιταλίας, χώρες οι οποίες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Το σχέδιο της Merkel για τον μηχανισμό διανομής των προσφύγων με ποσόστωση δεν βρίσκει στήριξη στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και τη φέρνει αντιμέτωπη με μεγάλες πολιτικές δυσκολίες.
Η Καγκελάριος πρέπει να αντιμετωπίσει το ακραίο μπλοκ των χωρών του Visegrad (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία), οι οποίες υποστηρίζουν το κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας και βοηθούν τη FYROM προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι ακραίες ξενοφοβικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις τους προκάλεσαν την οργή της Merkel αλλά και του προέδρου της Κομισιόν Jean Claude Juncker, ο οποίος τάχθηκε ξεκάθαρα κατά των κλειστών συνόρων και προειδοποίησε το μπλοκ του Visegrad ότι ακολουθεί ένα δρόμο ολισθηρό...
Το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο που καταδεικνύει ότι η κυριαρχία της Merkel απειλείται, είναι ότι οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ έχουν απογαλακτιστεί από το Βερολίνο και έχουν δημιουργήσει τη δική τους «κλίκα».
Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία, συνεδριάζουν και καθορίζουν κοινή γραμμή για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Ένωση, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στις «παλαιές» χώρες της Ε.Ε.
Η Ελλάδα έχει σύμμαχο τη Merkel σε ότι αφορά το προσφυγικό, αλλά σε μια στιγμή που φαντάζει πιο αδύναμη από ποτέ, καθώς βάλλεται πανταχόθεν.
Στη δύσκολη μάχη που καλείται να δώσει η Καγκελάριος δεν θα έχει σύμμαχο τη Γαλλία, καθώς ο γαλλογερμανικός άξονας έχει υποστεί ρήξη, αλλά ούτε και την Αυστρία.
Το Παρίσι δεν συμφωνεί με την πρόταση Merkel για την ανακατανομή των προσφύγων και έχει διαμηνύσει ότι η πολιτική της Γερμανίας δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Manuel Valls ξεκαθάρισε μιλώντας στην Ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε έναν παραπάνω πρόσφυγα, πέραν των 30.000 που της αναλογούν.
Ο ακραίος συντηρητισμός και η ξενοφοβική ρητορική σαρώνουν την Ευρώπη με φόντο τις δραματικά αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, την ώρα η κρίση στη Συρία κλιμακώνεται παρά τις - καθυστερημένες- προσπάθειες για λύση.
Η Merkel βρίσκεται σε δυσμενή θέση και πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη γενναιόδωρη πολιτική της έναντι των προσφύγων, εξέλιξη η οποία δεν θα είναι καθόλου ευνοϊκή για την Ελλάδα,
Οι πιέσεις είναι ασφυκτικές και στο εσωτερικό της Γερμανίας, ενόψει των τοπικών εκλογών, την ώρα που το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» αλλά και το ακροδεξιό κίνημα Pegida κερδίζουν συνεχώς έδαφος...


Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης