Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rabobank: Αναποτελεσματική θα αποδειχθεί τυχόν μεγάλη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων του ευρώ τον Μάρτιο του 2016

Rabobank: Αναποτελεσματική θα αποδειχθεί τυχόν μεγάλη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων του ευρώ τον Μάρτιο του 2016
Η Rabobank θα προτιμούσε να δει την ΕΚΤ να αποφασίζει επέκταση της παροχής ρευστότητας και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE)
Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα που θα έχει ενδεχόμενη μεγάλη περαιτέρω μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) τον Μάρτιο του 2016, εκφράζει σε ανάλυσή της η ομάδα έρευνας χρηματο-οικονομικών αγορών της ολλανδικής τραπέζης Rabobank.
Οι λεκτικές παρεμβάσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi στις 21 Ιανουαρίου 2016 ότι η επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης και πληθωρισμού στην ευρωζώνη απαιτεί από την ΕΚΤ «να μελετήσει και να αναθεωρήσει» τη νομισματική της πολιτική στις αρχές Μαρτίου, περισσότερο κακό, παρά καλό έκαναν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Οι αναλυτές της Rabobank εκτιμούν, ότι ιδιαίτερα μια μεγάλη αποκλιμάκωση του ήδη αρνητικού επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στις αγορές, μετά και από την εμπειρία από την περικοπή για πρώτη φορά σε αρνητικό πεδίο ενός εκ των παρεμβατικών επιτοκίων του γιέν από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ).
Η Rabobank θα προτιμούσε να δει την ΕΚΤ να αποφασίζει επέκταση της παροχής ρευστότητας και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αντί για νέες μειώσεις επιτοκίων.
Σε προβλέψεις της, εκτιμά ότι η ευρωζώνη ξεκίνησε το νέο οικονομικό έτος με πολλές δυσκολίες, γεγονός που ίσως οδηγήσει σε αστοχία την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 1,6% το 2016.
Λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των τιμών των βασικών εμπορευματικών πρώτων υλών, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα παραμείνει για το υπόλοιπο έτος (2016) περί το 0%.
Παρ' όλα ταύτα, ο δομικός πληθωρισμός δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα, έχοντας διαμορφωθεί σε 1% για τον Ιανουάριο 2016, γεγονός που θα δώσει επιχειρήματα στους πολέμιους μιας μεγάλης επικείμενης μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης