Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ίδρυμα Bertelsmann: Διχασμένη η Ε.Ε. για το προσφυγικό - Κοινές λύσεις προκρίνει το 87% των πολιτών

Ίδρυμα Bertelsmann: Διχασμένη η Ε.Ε. για το προσφυγικό - Κοινές λύσεις προκρίνει το 87% των πολιτών
Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων πάντως φαίνεται να απέχει από την "κουλτούρα καλωσορίσματος" που προωθεί η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel
Διχασμένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης να τηρούν πιο σκληρή στάση, έναντι των «παλαιών» χωρών της Ε.Ε.
Ωστόσο σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα του ιδρύματος Bertelsmann, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών προκρίνει κοινές ευρωπαϊκές λύσεις.
Ορατές είναι ωστόσο οι διαφορές μεταξύ "παλαιών" και "νέων" κρατών-μελών, ενώ είναι πολλοί εκείνοι που αμφισβητούν την "κουλτούρα του καλωσορίσματος".
Όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε 11.500 πολίτες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ από το Ίδρυμα Bertelsmann, το 87% τάσσεται υπέρ της από κοινού φύλαξης των εξωτερικών συνόρων.
Το 79% ζητεί την "δίκαιη κατανομή των προσφύγων" μεταξύ των χωρών της Ένωσης.
Παράλληλα το 69% θεωρεί σωστό οι χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους στην προσφυγική κρίση να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Τα στοιχεία ωστόσο από τις χώρες οι οποίες εντάχθηκαν στην ΕΕ κατά την περίοδο 2004-2009 είναι χαρακτηριστικά των διαφορών στο εσωτερικό της Ένωσης: σε αυτές τις χώρες, μόνο το 54% υποστηρίζει την δίκαιη κατανομή των ανθρώπων που ζητούν άσυλο, ενώ μεταξύ των πολιτών των "παλαιών" χωρών το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 85%, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων πάντως φαίνεται να απέχει από την "κουλτούρα καλωσορίσματος" που προωθεί η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel. 
Το 50% όσων συμμετείχαν στην δημοσκόπηση αισθάνονται, όπως λένε, συχνά ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, ενώ το 58% εκφράζει φόβο για αρνητικές επιπτώσεις του προσφυγικού στο κοινωνικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης