Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Οικονομική «απόβαση» της Κίνας στη Λατινική Αμερική - Πάνω από 65 δισ. δολ. χρηματοδοτήσεων το 2015

CNN: Οικονομική «απόβαση» της Κίνας στη Λατινική Αμερική - Πάνω από 65 δισ. δολ. χρηματοδοτήσεων το 2015
Στις συμφωνίες της για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στη Λατινική Αμερική, η Κίνα επιβάλλει οι εργαζόμενοι σε αυτά να είναι Κινέζοι
Τη μεγαλύτερη επιχείρηση εξάπλωσης της επιρροής της στη Λατινική Αμερική μέσω αθρόων χρηματοδοτήσεων πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο η Κίνα, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ περιορίζουν την παρουσία τους στην «γειτονική» τους περιοχή.
Αυτό αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, σύμφωνα με το οποίο οι κινεζικές τράπεζες το 2015 διοχέτευσαν δάνεια 30 δισ. δολαρίων ΗΠΑ σε κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, αξία σχεδόν τριπλάσια της αντίστοιχης του 2014 και μεγαλύτερη της οικονομικής βοήθειας που παρείχαν η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (IADB), μαζί.
cnn china in latin america 2015Όμως, η οικονομική βοήθεια της Κίνας προς την Λατινική Αμερική δεν σταμάτησε στα 30 δισ. δολάρια, καθώς κατέστησε διαθέσιμα επιπλέον 35 δισ. δολάρια σε δάνεια για έργα υποδομής, όπως δρόμοι, γέφυρες και σιδηρόδρομοι.
Την ίδια στιγμή που η Κίνα επενδύει στο παρόν και στο μέλλον των σχέσεών της με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, η κρατική οικονομική βοήθεια και οι ιδιωτικές επενδύσεις που προέρχονται από τις ΗΠΑ μειώθηκαν το 2015 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Χαρακτηριστικό του μεγάλου κινεζικού ενδιαφέροντος για τη Λατινική Αμερική ήταν και το γεγονός, ότι ο Κινέζος πρόεδρος υποδέχθηκε το 2015 στο Πεκίνο όλους τους ηγέτες της, δεσμευόμενος για την υλοποίηση επενδύσεων 250 δισ. δολαρίων στην επόμενη δεκαετία.
us investment to latin americaΟι εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τη Λατινική Αμερική βελτιώνονται διαχρονικά, με τις κινεζικές εξαγωγές προς αυτήν να αυξάνονται από μόλις 6 δισ. δολάρια το 2000, σε 130 δισ. δολάρια το 2014, με την Κίνα να έχει ήδη καταστεί ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος των Βραζιλία, Χιλή και Περού.
Αν και αντίστοιχες εξαγωγές των ΗΠΑ ήταν τριπλάσιες σε αξία, η διαφορά τους από αυτές της Κίνας μειώνεται ολοένα και περισσότερο.
Η Κίνα φαίνεται διατεθειμένη να καλύπτει το επενδυτικό κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ με κάθε τρόπο, δημιουργώντας για παράδειγμα από κοινού με τη Βραζιλία και το Περού μια σιδηροδρομική γραμμή 5.400 χλμ. που θα ξεκινά από τις ακτές της Βραζιλίας στον Ατλαντικό Ωκεανό και θα φτάνει μέχρι τις ακτές του Περού στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι στις συμφωνίες της για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στη Λατινική Αμερική, η Κίνα επιβάλλει οι εργαζόμενοι σε αυτά να είναι σχεδόν αποκλειστικά Κινέζοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης