Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trichet (πρώην Διοικητής ΕΚΤ): Αναγκαία η ενίσχυση της ευρωζώνης σε νομοθετικό και εκτελεστικό επίπεδο

tags :
Trichet (πρώην Διοικητής ΕΚΤ): Αναγκαία η ενίσχυση της ευρωζώνης σε νομοθετικό και εκτελεστικό επίπεδο
Ομιλία του πρώην Διοικητή της ΕΚΤ σε συνέδριο του ESM
Την ανάγκη να ενισχυθεί ο εκτελεστικός και ο νομοθετικός βραχίονας της ευρωζώνης επεσήμανε μιλώντας στο δεύτερο συνέδριο του ESM με θέμα «Οικονομική, Δημοσιονομική και Φορολογική Διακυβέρνηση της ευρωζώνης: Μαθήματα από την Κρίση» ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet.
Προσκαλεσμένος του επικεφαλής του ESM Klaus Regling ο Jean-Claude Trichet τόνισε ότι η ευρωζώνη χρειάζεται έναν υπουργό Οικονομικών με την ανάλογη υποδομή, δηλαδή ένα υπουργείο Οικονομικών, καθώς ενίσχυση του νομοθετικού της βραχίονα, προτείνοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την μορφή των εκπροσώπων των χωρών μελών της ευρωζώνης, να λαμβάνει την τελική απόφαση όταν υπάρχει διαμάχη ανάμεσα σε μία χώρα - μέλος και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Παρουσιάζοντας τον Trichet ο Klaus Regling τον χαρακτήρισε έναν από θεμελιωτές του ευρώ σημειώνοντας ότι ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας ηγήθηκε της νομισματικής ενοποίησης.
Εκτίμησε, δε, ότι λόγω της εμπειρίας του είναι μια «αρχή» της νομισματικής ενοποίησης και οι ιδέες του ως προς την ενίσχυση της ευρωζώνης είναι εξαιρετικά μεγάλης αξίας.
Ο Jean-Claude Trichet διετέλεσε διοικητής της ΕΚΤ μεταξύ 2003 - 2011.
Πριν από αυτό ήταν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Διευθυντής του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών και Πρόεδρος της Λέσχης του Παρισιού.
Σήμερα είναι μέλος του ΔΣ της Airbus. Επιπλέον, είναι πρόεδρος του ΔΣ του ευρωπαϊκού οικονομικού think tank Bruegel και της «Ομάδας των Τριάντα».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης