Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Από τον Μάιο του 2014 γνώριζαν στη Volkswagen ότι μπορεί να ελεγχθούν στις ΗΠΑ για τις εκπομπές ρύπων

Reuters: Από τον Μάιο του 2014 γνώριζαν στη Volkswagen ότι μπορεί να ελεγχθούν στις ΗΠΑ  για τις εκπομπές ρύπων
Υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής εταιρίας είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο έρευνας από τους Αμερικάνους
Ένας υψηλόβαθμος υπάλληλος είχε προειδοποιήσει τους διευθυντές της Volkswagen τον Μάιο του 2014 ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ μπορεί να εξετάσουν το λογισμικό των μηχανών στο πλαίσιο μίας έρευνας για τα επίπεδα ρύπανσης, αποκαλύπτει το Reuters.
H προειδοποίηση είχε σταλεί περισσότερο από έναν χρόνο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με το λογισμικό που αλλοίωνε τις εκπομπές ρύπων, κάτι που εγείρει ερωτηματικά σχετικά με το πόσοι διευθυντές το ήξεραν.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μήνυσε την εταιρία για 46 δισ. δολάρια για παραβιάσεις του περιβαλλοντικού νόμου και πλέον οι ρυθμιστικές αρχές και οι εισαγγελείς αν έχουν παίξει ρόλο κάποιοι διευθυντές, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην CEO Martin Winterkorn.
H Volkswagen παραδέχτηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι εξαπατούσε στα τεστ εκπομπών αερίων, αλλά επιμένει ότι πολύ λίγοι υπάλληλοι μπορούν να κατηγορηθούν γι’ αυτό και ανάμεσά τους δεν είναι κανένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag είχε γράψει για την ύπαρξη του γράμματος που προειδοποιούσε τους διευθυντές για την έρευνα.
Βασιζόμενη σε έγγραφα της Volkswagen η εφημερίδα αναφέρει ο υπάλληλος, γνωστός σαν ο «πυροσβέστης του Wintercorn» είχε ενημερώσει τους ανωτέρους του σχετικά.
«Μπορεί να υποτεθεί ότι οι αρχές θα ερευνήσουν τα συστήματα της Volkswagen για να διαπιστωθεί κατά πόσο η εταιρία είχε υλοποιήσει το λογισμικό αναγνώρισης» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Δύο άνθρωποι σχετικοί με την υπόθεση είπαν στο Reuters ότι γνώριζαν για το γράμμα, αλλά δεν είναι σίγουροι ότι και ο Winterkorn το είχε δει και διαβάσει.
Το γράμμα στάλθηκε από το τμήμα ποιότητας και ασφάλειας προϊόντων, σύμφωνα με μία πηγή.
Ένας εκπρόσωπος της VW ανέφερε ότι η εταιρία δεν θα τοποθετηθεί ενώ είναι σε εξέλιξη η έρευνα, προσθέτοντας ότι η εταιρία θα ανακοινώσει τα δικά της πορίσματα τον Απρίλιο.
Οι εκπρόσωποι του Wintercorn δεν ήταν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης