Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Γαλλία αρνείται να φιλοξενήσει περισσότερους από τους 30 χιλιάδες πρόσφυγες για τους οποίους έχει δεσμευτεί

Reuters: Η Γαλλία αρνείται να φιλοξενήσει περισσότερους από τους 30 χιλιάδες πρόσφυγες για τους οποίους έχει δεσμευτεί
Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία και Ουγγαρία επιμένουν να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και τη Βουλγαρία
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Manuel Valls, απέρριψε το Σάββατο το ενδεχόμενο ενός μόνιμου καθεστώτος ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη και το Reuters κάνει λόγο για κόντρα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία για τη μεταναστευτική κρίση.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μόναχο ο Γάλλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα τηρήσει την υπόσχεση της χώρας του για τη φιλοξενία 30 χιλιάδων από τους 160 χιλιάδες πρόσφυγες που οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφωνήσει να κατανείμουν μεταξύ τους, αλλά δεν θα δεχτεί περισσότερους.
«Δεν θα πάρουμε άλλους» ανέφερε ο Valls που μπορεί να εξέφρασε τον θαυμασμό του για την ετοιμότητα της Γερμανίας να υποδεχτεί κι άλλους πρόσφυγες, αλλά πρόσθεσε ότι «η Γαλλία ποτέ δεν είπε, ελάτε στη Γαλλία».
Η Merkel αναμένεται να πιέσει τους Ευρωπαίους εταίρους της στη συνεδρίαση της Πέμπτης στις Βρυξέλλες για να δεχτούν περισσότερους πρόσφυγες, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να πείσει την Τουρκία να ελέγξει τις ροές από τη Μέση Ανατολή και κυρίως τη Συρία.
Αλλά, «η Γαλλία το απορρίπτει αυτό» ξεκαθάρισε ο Valls που είναι αντίθετος σε έναν μόνιμο μηχανισμό ποσοστώσεων και εξήγησε ότι η χώρα του έχει ήδη δεχτεί 80.000 αιτήσεις ασύλου, ενώ παλεύει με την ανεργία και τη ριζοσπαστικοποίηση των νέων.
Σε ένα ακόμα σημάδι της βαθιάς ρήξης στην Ευρώπη, όσον αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico, ανέφερε ότι η Γερμανία αντιτάχθηκε στα σχέδια των ηγετών της Ανατολικής Ευρώπης να βοηθήσουν τα Σκόπια και τη Βουλγαρία να κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, απ’ όπου εισέρχονται πολλοί πρόσφυγες.
Οι ηγέτες της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας συναντήθηκαν τη Δευτέρα στην Πράγα με τους ομολόγους τους της Βουλγαρίας και των Σκοπίων για να τους βοηθήσουν με ανθρώπινο δυναμικό και ό,τι άλλο χρειαστεί.
Το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της θα εγκλώβιζε τους μετανάστες στην Ελλάδα, που παλεύει για να προστατέψει τα θαλάσσια σύνορά της από τις τεράστιες ροές μεταναστών και προσφύγων που έρχονται από την Τουρκία.
«Θέλουμε οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το λεγόμενο Visegrad Four να κάνουμε μία συμφωνία, εάν η Ελλάδα δεν τα καταφέρει, που δεν τα καταφέρνει, να επενδύσουμε χρήματα για την προστασία των συνόρων της Ελλάδας με τα Σκόπια και τη Βουλγαρία» ανέφερε ο Fico, προσθέτοντας ότι «η Γερμανία μας ζήτησε να βρούμε μία λύση».
Και καθώς η ΕΕ γνωστοποίησε την Παρασκευή στην Αθήνα ότι η αδυναμία της να ελέγξει το 2015 τις προσφυγικές ροές μπορεί να οδηγήσει σε μία μακροπρόθεσμη αναστολή της συνθήκης του Σένγκεν, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περιμένουν πιο αυστηρό καθεστώς στα σύνορα της Ελλάδας με τους Βαλκάνιους γείτονές της.
Αυτό, όμως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ντόμινο εγκλωβίζοντας πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ σε μερικές από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης και οδήγησε την ΕΕ στην απόφαση να προσφέρει βοήθεια και συνεργασία σε αυτά τα κράτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης