Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Διαπραγματεύσεις ΕΚΤ - ιταλικής κυβέρνησης για την αγορά πακέτων NPLs

Reuters: Διαπραγματεύσεις ΕΚΤ - ιταλικής κυβέρνησης για την αγορά πακέτων NPLs
Να χρηματοδοτεί τις ιταλικές τράπεζες με εγγύηση μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξετάζει η ΕΚΤ
Να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ιταλικών τραπεζών φέρεται να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ειδικότερα, η ΕΚΤ εμφανίζεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική κυβέρνηση, εξετάζοντας, ακόμα, την αποδοχή των NPLs ως εγγύηση (collateral) για τη χρηματοδότηση των τραπεζών της Ιταλίας.
Τις πληροφορίες αυτές μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, οι πηγές του Reuters, ανέφεραν ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να αγοράσει αυτά τα πακέτα NPLs ως μέρος του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ύψους 1,5 τρισ. ευρώ, ή να τα αποδεχτεί ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των ιταλικών τραπεζών, στο πλαίσιο συμφωνιών επαναγοράς.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το Reuters η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τις ιταλικές τράπεζες να «ξεφορτωθούν» μέρος από τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, που υπολογίζονται συνολικά στα 200 δισ. ευρώ, και να απελευθερώσουν κεφάλαια για νέα δάνεια.
Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος ενός σχεδίου που εκπόνησε η ιταλική κυβέρνηση για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.
Ωστόσο, προειδοποιεί το πρακτορείο, μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε έναν έντονο διάλογο μεταξύ των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης, σχετικά με το αν η ΕΚΤ ρισκάρει πάρα πολλά αγοράζοντας asset-backed securities (ABS), βασισμένα σε δάνεια που περίπου εδώ και τρεις μήνες δεν αποπληρώνονται.
Το πρακτορείο Reuters επικοινώνησε με εκπροσώπους της ΕΚΤ, οι οποίοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Στο δημοσίευμά του το πρακτορείο υπενθυμίζει, πάντως, ότι τον Νοέμβριο του 2015, πηγή από το περιβάλλον της ΕΚΤ είχε σημειώσει ότι η αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) θα μπορούσε να αποτελέσει μια ακραία επιλογή, εφόσον η κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης επιδεινωθεί πολύ.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει δυσκολευτεί να ωθήσει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2% και εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων της στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης