Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Τελικός γύρος ερευνών σε ΗΠΑ - Βρετανία για το σκάνδαλο με τη χειραγώγηση του Libor

WSJ: Τελικός γύρος ερευνών σε ΗΠΑ - Βρετανία για το σκάνδαλο με τη χειραγώγηση του Libor
Στο επίκεντρο των αμερικανο-βρετανικών ερευνών για χειραγώγηση επιτοκίων αμερικανικές τράπεζες
Η περίοδος χάριτος για τις αμερικανικές τράπεζες όσον αφορά στα πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων την υπόθεση χειραγώγησης επιτοκίων, της οποίας η διερεύνηση διήρκεσε περισσότερο από επτά χρόνια, φαίνεται ότι τελειώνει.
Η αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου Διαπραγμάτευσης Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης για τα Εμπορεύματα (Commodity Futures Trading Commission) σε συνεργασία με τη βρετανική Αρχή Εποπτείας Παροχής Χρηματοπιστωτικών Συμπεριφορών (Financial Conduct Authority) ετοιμάζονται, όπως αναφέρει τη Wall Street Journal, για τον τελευταίο γύρο απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος τραπεζών για χειραγώγηση επιτοκίων σε οικονομικές συμβάσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.
Στις τράπεζες που φαίνεται να βρίσκονται στο στόχαστρο των αμερικανικών και βρετανικών αρχών περιλαμβάνονται οι Citigroup Inc, HSBC Holdings PLC.
Από την άλλη η JP Morgan Chase & Co., η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ όσον αφορά στα περιουσιακά της στοιχεία παραμένει πάντα υπό τον έλεγχο της αρμόδιας αμερικανικής Αρχής (Commodity Futures Trading Commission), χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι επίκειται επιβολή προστίμου.
Δεκάδες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις εμπλέκονται στην υπόθεση της χειραγώγησης του Libor και αρκετές εξ αυτών έχουν παραδεχτεί την ενοχή τους με τις βρετανικές και αμερικανικές αρχές να έχουν επιβάλει συνολικά κυρώσεις άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι έρευνες σε βάρος των αμερικανικών τραπεζών αναμένεται, κατά την εφημερίδα, θα διαρκέσουν μήνες και δεν αναμένεται να καταλήξουν στην επιβολή τόσο εντυπωσιακών προστίμων όσο αυτών που επιβλήθηκαν σε άλλες περιπτώσεις, όπως πχ η Deutsche Bank AG που κλήθηκε από τις βρετανικές αρχές να πληρώσει πρόστιμο 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο ενός τελικού διακανονισμού με τις αμερικανικές αρχές, η Wall Street Journal εκτιμά ότι θα μπορούσαν οι τράπεζες να αποφύγουν και την απαγγελία ποινικών κατηγοριών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης