Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dijsselbloem: Δεν υπάρχει άμεση απειλή μιας νέας κρίσης - Σε πολύ καλύτερη κατάσταση οι ευρωπαϊκές τράπεζες

tags :
Dijsselbloem: Δεν υπάρχει άμεση απειλή μιας νέας κρίσης - Σε πολύ καλύτερη κατάσταση οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Υπάρχει κάποια ανησυχία για το volatility στις αγορές, ωστόσο γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με δέκα χρόνια πριν
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, όσον αφορά την αναταραχή στα χρηματιστήρια και την πτώση στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή επανάληψης της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
«Υπάρχει κάποια ανησυχία για το volatility στις αγορές, ωστόσο γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με δέκα χρόνια πριν.
Οι κρατικοί προϋπολογισμοί και η πραγματική οικονομία στην Ευρωζώνη καταγράφουν ανοδική πορεία», δήλωσε ο Dijsselbloem στο CNBC.
Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά, οι ισολογισμοί τους έχουν αναδιαρθρωθεί και αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη με φόντο τους νέους κανόνες της τραπεζικής ένωσης.
Όπως σημειώνει το CNBC, οι διεθνείς αγορές βρίσκονται υπό πίεση, λόγω της ανησυχίας για την απόδοση μεγάλων τραπεζών, όπως η Deutsche Bank, σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και χαμηλής ανάπτυξης.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέγραψαν διευρυμένη πτώση, οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη Stoxx 600 σε απώλειες 6,3%.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε 17,6%, η Societe Generale σημείωσε πτώση 14,7% και η Credit Agricole κατέγραψε απώλειες 11,30%.
Αξιωματούχοι των τραπεζών δήλωσαν στο CNBC ότι το selloff στις τραπεζικές μετοχές είναι υπερβολικό.
Οι πιέσεις που δέχεται ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο ο Djisselbloem υποστήριξε ότι η ανησυχία των επενδυτών δεν εδράζεται μόνο στους φόβους για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.
«Εκτιμώ ότι ένα μεγάλο μέρος της ανησυχίας πηγάζει από άλλους τομείς, πέραν των τραπεζών και της Ε.Ε.
Η ανησυχία αφορά την παγκόσμια οικονομία, τις αναδυόμενε3ς αγορές, τις τιμές του πετρελαίου και την επίδρασή τους στην πραγματική οικονομία», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
O Dijsselbloem αναγνώρισε την ανησυχία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ωστόσο τόνισε ότι οι νέοι κανονισμοί καθιστούν το σύστημα ασφαλέστερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης