Τελευταία Νέα
Διεθνή

Expansion: Ο Γολγοθάς των ευρωπαϊκών τραπεζών – Χάνουν περισσότερα από 350 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο

Expansion: Ο Γολγοθάς των ευρωπαϊκών τραπεζών – Χάνουν περισσότερα από 350 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο
Οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και περίπου δύο δεκαετίες
Κάθε παρουσίαση αποτελεσμάτων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες μετατρέπεται σε Γολγοθά για το σύνολο του κλάδου.
Σήμερα, Πέμπτη, ήταν η σειρά της γαλλικής τράπεζας Societe Generale, η οποία δεν κατάφερε να επιτύχει τα προβλεπόμενα κέρδη και οι επιπλέον προβλέψεις επιδεινώνουν τη διόρθωση που καταγράφει στο χρηματιστήριο.
Οι μετοχές της Societe Generale υποχωρούν έως και 15% στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.
Αυτή η τιμωρία θυμίζει τι υπέστησαν αντιστοίχως την περασμένη εβδομάδα άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η Deutsche Bank και η Credit Suisse, οι οποίες έφθασαν να καταγράφουν απώλειες ως 10% στο χρηματιστήριο, μετά τη δημοσίευση των πρώτων ετήσιων ζημιών από το 2008.
Η ελβετική τράπεζα έπρεπε να αντιμετωπίσει επίσης και τις αμφιβολίες σχετικά με τις κεφαλαιακές της εφεδρείες, ενώ η γερμανική έπρεπε να σχεδιάσει την επαναγορά ομολόγων πολλών εκατομμυρίων προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες στις αγορές.
Οι επενδυτές έχουν επιταχύνει την αποχώρησή τους από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα μια πτώση του κλαδικού δείκτη μεγαλύτερη του 22% μέχρι τώρα το 2016.
Αυτή η πτώση μεταφράζεται σε μια απώλεια, σε όρους χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης, της τάξης των περίπου 350 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.
Το πτωτικό σπιράλ στο οποίο έχει εισέλθει ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρωζώνη οδηγεί τον κλάδο στις χειρότερες απώλειες εδώ και περίπου δύο δεκαετίες.
Αν δεν υπάρξει έντονη αλλαγή τάσης για το υπόλοιπο της εβδομάδας, θα καταγραφεί η έβδομη συνεχής εβδομαδιαία πτώση, μια κατάσταση που είχε να καταγραφεί από το 1998.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα του κλάδου αντικατοπτρίζουν και επιδεινώνουν ταυτόχρονα, τον αντίκτυπο που έχουν τα αρνητικά επιτόκια στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η κατάσταση αυτή, επιπλέον, θα επιδεινωθεί έτι περαιτέρω τους επόμενους μήνες.
Στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 10 Μαρτίου, αναμένεται να εγκρίνει νέα πτώση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων, που από τον περασμένο μήνα είναι στο -0,3%.
Σήμερα, μάλιστα, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, Riksbank, εξέπληξε τις αγορές, μειώνοντας έτι περαιτέρω το βασικό της επιτόκιο στο -0,5%.

Τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας

Οι τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας αυξάνουν τις εντάσεις στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Οι ιταλικές τράπεζες έχουν πέσει θύμα τις τελευταίες εβδομάδες των φημών σχετικά με τους αδύναμους ισολογισμούς τους.
Η πτώση έχει επιταχυνθεί για τράπεζες, όπως η Banca Monte dei Paschi, UBI και Banca Popolare εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την έναρξη λειτουργίας της «bad bank».
Σήμερα, εν μέσω νέας τιμωρίας για τον κλάδο, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε το πρώτο διάταγμα που ξεκινά τη δημιουργία του μηχανισμού λειτουργίας της «bad bank».
Επιπλέον, οι νέοι συναγερμοί, τόσο πολιτικοί όσο και οικονομικοί στην Ελλάδα, έχουν οδηγήσει σε βουτιά σήμερα τη διαπραγμάτευση των ελληνικών τραπεζών σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Σήμερα μόνον η πτώση ξεπέρασε κάποια στιγμή το 15%, μια πτώση που πλήττει και τον δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της κρίσης.

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης