Τελευταία Νέα
Διεθνή

Renzi: Η Ε.Ε. μπορεί να αποφύγει το δικό της «Τιτανικό» αν ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας

Renzi: Η Ε.Ε. μπορεί να αποφύγει το δικό της «Τιτανικό» αν ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας
Οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι σαν την μπάντα που παίζει την ώρα που το πλοίο βυθίζεται, υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο ιταλός πρωθυπουργός
Ο ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi ανακηρύσσει ότι έχει πετύχει μία σημαντική νίκη εντός συνόρων και εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει έναν πιο δυναμικό ρόλο διεθνώς το προσεχές διάστημα.
Σε συνέντευξή του από την κατοικία του στη Ρώμη, ο Renzi εμφανίστηκε επικριτικός για τις προσπάθειες των άλλων ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές κρίσεις στην περιοχή, λέγοντας ότι δεν έχουν ξεκάθαρη στρατηγική.
Αν και οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμά του στην Ιταλία απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή του, ο Renzi υποστηρίζει ότι οι ηγέτες των υπολοίπων χωρών πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας για να αντιστρέψουν την κατάσταση.
«Η Ε.Ε. είναι σαν την ορχήστρα που παίζει στον Τιτανικό την ώρα που αυτός βυθίζεται», τονίζει ο Renzi.
«Σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις και βρισκόμαστε στη θέση να μπορούμε να πούμε στους ευρωπαίους εταίρους μας: Φίλοι μας, μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη λανθασμένη, γραφειοκρατική προσέγγιση».
Οι ευρωπαίοι ηγέτες τους τον τελευταίο χρόνο έχουν να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις στις γειτονικές Λιβύη και την Ουκρανία και το κύμα των προσφύγων από τη Συρία, καθώς οι υπεύθυνοι για την οικονομική πολιτική προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα απόνερα της κρίσης χρέους και τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο ενός Brexit.
Προκειμένου να μπει μία τάξη σε όλο αυτό το χάος, ο Renzi τονίζει ότι η Ε.Ε. πρέπει να χρησιμοποιήσει την οικονομική και στρατιωτική της δύναμη εκεί που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να αναγνωρίσει τα όρια της εξουσίας της σε άλλους τομείς.
Αυτό σημαίνει να προχωρήσει σε χαλάρωση των περιορισμών για τους προϋπολογισμούς, προκειμένου να αποσυμπιέσεις τις κοινωνικές πιέσεις από την προσφυγική κρίση, στέλνοντας στρατεύματα στη Λιβύη και επιδιώκοντας τη συμφιλίωση με τη Ρωσία.
Ο ίδιος χρειάζεται την ευλογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα σχέδιο που έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια που παρασύρουν την ιταλική τραπεζική βιομηχανία.
Οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει πάνω από το 30% της αξίας τους φέτος, ενώ η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε απροσδόκητα το Δεκέμβριο, σηματοδοτώντας ότι η εγχώρια ανάκαμψη απέχει από το να θεωρηθεί δεδομένη.
Το υπουργικό συμβούλιο του Renzi επρόκειτο το βράδυ της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου να συζητήσει μέτρα για να ενθαρρύνει τις συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο της χώρας.
Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θεωρείται πιθανό ότι θα περιλαμβάνει νέους κανόνες για την ασφάλιση και τα εργατικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, προκειμένου να καταστεί ευκολότερο να προχωρήσουν οι τράπεζες σε συγχωνεύσεις και περιορισμό του προσωπικού τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης