Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kose (Παγκόσμια Τράπεζα): Τα στοιχεία δεν δείχνουν παγκόσμια ύφεση το 2016 - Αλλά ελλοχεύουν κίνδυνοι

Kose (Παγκόσμια Τράπεζα): Τα στοιχεία δεν δείχνουν παγκόσμια ύφεση το 2016 - Αλλά ελλοχεύουν κίνδυνοι
Ένα επαναλαμβανόμενο μήνυμα από την ιστορία της παγκόσμιας ύφεσης είναι ότι συχνά η καταστροφική ύφεση αποτελεί αναπόφευκτο χαρακτηριστικό του παγκόσμιου επιχειρηματικού κύκλου
Η παγκόσμια οικονομία έχει βιώσει τέσσερις περιόδους ύφεσης από το 1960.
Στο νέο τους βιβλίο, δύο οικονομολόγοι επιχειρούν να εντοπίσουν τι είναι αυτό που οδηγεί την παγκόσμια οικονομία εντός και εκτός ύφεσης.
Ένας εξ αυτών, ο Ayhan Kose παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό του ΔΝΤ (IMF Survey Magazine).
Το συμπέρασμα είναι ότι η παγκόσμια ύφεση πλήττει όλες τις οικονομίες την ίδια στιγμή.
Για αυτό είναι πολύ σημαντική αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, οι κεντρικές τράπεζες να αντιληφθούν ότι βρισκόμαστε σε ένα παγκόσμιο κύκλο, τονίζει ο Kose, ο οποίος είναι διευθυντής του Τμήματος Ανάπτυξης και Προοπτικών της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο οικονομολόγος συνέγραψε το βιβλίο «Κατάρρευση και Αναβίωση: Κατανοώντας τις περιόδους παγκόσμιας ύφεσης και ανάκαμψης», μαζί με τον Marco Terrones.
Ένα επαναλαμβανόμενο μήνυμα από την ιστορία της παγκόσμιας ύφεσης είναι ότι συχνά η καταστροφική ύφεση αποτελεί αναπόφευκτο χαρακτηριστικό του παγκόσμιου επιχειρηματικού κύκλου.
Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του παγκόσμιου οικονομικού κύκλου είναι απαραίτητη για τη χάραξη πολιτικής, σημειώνει ο οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Οι τελευταίες προβλέψεις καταδεικνύουν ότι η παγκόσμια ανάκαμψη θα συνεχιστεί και το 2016, οπότε δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή μια παγκόσμια ύφεση, σημειώνει ο οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ωστόσο ελλοχεύουν σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι.
Ένας εξ αυτών είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε μια σειρά από αναδυόμενες οικονομίες, μεταξύ των οποίων και η Κίνα.
Επίσης ένα σημαντικό στοιχείο είναι η κατάρρευση στις τιμές του πετρελαίου.
Αυτά είναι χρηματοοικονομικά ρίσκα που συνδέονται με την απόκλιση της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες και με τη ραγδαία αύξηση του εταιρικού χρέους στις αναδυόμενες οικονομίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης