Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η Fed ζητάει από τις αμερικανικές τράπεζες να είναι έτοιμες για αρνητικά επιτόκια

tags :
CNBC: Η Fed ζητάει από τις αμερικανικές τράπεζες να είναι έτοιμες για αρνητικά επιτόκια
Πηγή με γνώση του περιεχόμενου των stress tests είπε στο CNBC ότι το σενάριο είναι απόλυτα υποθετικό και δεν αποτελεί πρόβλεψη
Τα αρνητικά επιτόκια στις ΗΠΑ μπορεί να ακούγονται ως ένα μακρινό ενδεχόμενο, αλλά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα λέει ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι προετοιμασμένες, για παν ενδεχόμενο.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ απαιτεί από τις τράπεζες να συμπεριλάβουν στον επόμενο γύρο των stress tests που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2016 την πιθανότητα αρνητικών αποδόσεων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Πηγή με γνώση του περιεχόμενου των tests είπε στο CNBC ότι το σενάριο είναι απόλυτα υποθετικό και δεν αποτελεί πρόβλεψη.
Όμως, η εξέλιξη αυτή είναι μέρος μίας ευρύτερης υπόθεσης για έναν κόσμο όπου τα μηδενικά επιτόκια μεταμορφώνονται σε αρνητικά επιτόκια.
Έτσι λειτουργεί η λογική ελέησε-το-γείτονά-σου λειτουργεί και, ίσως, για αυτό αποτυγχάνει.
Μία χώρα που βρίσκεται σε οικονομική καθίζηση αποφασίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγει από αυτήν είναι να υποτιμήσει το νόμισμά της, ώστε να φθηνύνουν οι εξαγωγές της, καθιστώντας τες έτσι πιο ελκυστικές για τις χώρες με νομίσματα που έχουν υψηλότερη απόδοση και άρα μεγαλύτερη αγοραστική ισχύ.
Βλέποντας την επιτυχία της χώρας, και άλλη αποφασίζει να την μιμηθεί.
Και μετά και άλλη.
Και άλλη.
Και άλλη.
Προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο αυτού του παιχνιδιού, οι κεντρικές τράπεζες συνεχώς υποτιμούν το νόμισμά τους μέχρι που δεν έχει απομείνει κάτι άλλο να υποτιμήσουν, τουλάχιστον όχι κάτι χειροπιαστό, και τότε μπαίνουν στο παιχνίδι τα αρνητικά επιτόκια.
Πολύ σύντομα, σχεδόν το 1/3 του κρατικού χρέους παγκοσμίως έχει αρνητικές αποδόσεις.
Με τη σειρά του, αυτό που έμοιαζε ως ένα ισχυρό εργαλείο για να τονωθεί ο δανεισμός και με εξαγωγικό προσανατολισμό ανάπτυξη της οικονομίας καθίσταται μία τίγρης δίχως δόντια την οποία οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να εξαπολύουν, με την τελευταία από αυτές να είναι η Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Δυστυχώς, η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων έχει πλέον μεταμορφωθεί στην πολιτική των αρνητικών επιτοκίων.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα του τι έχει καταστεί η πολιτική των κεντρικών τραπεζών σε μία παγκόσμια οικονομία που ταλανίζεται από τη μέτρια ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης