Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Το 2020 θα αυξήσει τα παρεμβατικά επιτόκια της στερλίνας η BoE - Αναβολή λόγω νευρικότητας και αδυναμιών

tags :
Economist: Το 2020 θα αυξήσει τα παρεμβατικά επιτόκια της στερλίνας η BoE - Αναβολή λόγω νευρικότητας και αδυναμιών
Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του Economist, θα περιπλέξει την πορεία της στερλίνας στη διεθνή αγορά συνάλλαγματος
Η νευρικότητα στις διεθνείς αγορές και η εξασθένηση της οικονομίας των ΗΠΑ θα αναγκάσουν την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να καθυστερήσει την αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων της στερλίνας τουλάχιστον μέχρι το μέσον του 2020.
Αυτό προβλέπει το τμήμα παραγωγής αναλύσεων του βρετανικού περιοδικού Economist - Economist Intelligence Unit (EIU) - που φέρνει καλά νέα για τους κατόχους στεγαστικών δανείων στη Βρετανία, αλλά απογοητεύει τους αποταμιευτές, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Guardian.
Η τετραετής αυτή παράταση της πρώτης αύξησης των βρετανικών επιτοκίων μετά από ήδη επτά χρόνια - από το σημερινό ιστορικά χαμηλό επίπεδό τους στο 0,5% - θα περιέπλεκε σημαντικά την πορεία της στερλίνας στη διεθνή αγορά συνάλλαγματος, καθώς μέχρι το τέλος του 2015 οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση επιτοκίων ακόμα και στο πρώτο τρίμηνο του 2016.
Η βρετανική οικονομία ανακάμπτει και έχει αξιοζήλευτη πορεία σε σύγκριση με την πλειονότητα των υπολοίπων ευρωπαϊκών οικονομιών, όμως τα εμπορικά της στοιχεία δείχνουν ότι δεν καταφέρνει να τονώσει τις εξαγωγές της, τόσο λόγω της ισχύος της στερλίνας, όσο και λόγω της αδυναμίας των αναδυόμενων οικονομιών.
Για τους συντάκτες της μελέτης του EIU, η πρόσφατη αναθεώρηση προς τα κάτω της προβλεπόμενης ανάπτυξης της Βρετανίας το 2016 αλλά και του πληθωρισμού, είναι χαρακτηριστική της ευάλωτης ανάκαμψής της.
Η BoE δεν θα έχει αυξήσει τα επιτόκιά της μέχρι το 2019, οπότε η οικονομία των ΗΠΑ προβλέπεται να έχει εισέλθει σε ύφεση, ενώ το αυξανόμενο επίπεδο δανεισμού στην Κίνα θα έχει καταστεί πολύ σημαντικότερη πηγή κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία.
Τελικά, η BoE προβλέπεται ότι θα χρειαστεί να περιμένει τουλάχιστον μέχρι το 2020 για να καταφέρει να αυξήσει τα επιτόκια της στερλίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης